Εβδομάδα Σύγχρονης Τέχνης με Μπέικον στο Λονδίνο

17.01.2008
Ο Οίκος Δημοπρασιών Sotheby’s ανακοίνωσε ότι το Φεβρουάριο - για πρώτη φορά - θα πραγματοποιήσει τις κορυφαίες δημοπρασίες Σύγχρονης Τέχνης σε μία εβδομάδα αποκλειστικά αφιερωμένη σε σύγχρονες δημιουργίες.

Ο Οίκος Δημοπρασιών Sotheby’s ανακοίνωσε ότι το Φεβρουάριο - για πρώτη φορά - θα πραγματοποιήσει τις κορυφαίες δημοπρασίες Σύγχρονης Τέχνης σε μία εβδομάδα αποκλειστικά αφιερωμένη σε σύγχρονες δημιουργίες.

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα θα διοργανώσει και μια ανοιχτή στο κοινό έκθεση, ειδικά αφιερωμένη στα κορυφαία παγκοσμία έργα Μεταπολεμικής και Σύγχρονης Τέχνης.

Μια Απογευματινή δημοπρασία (Evening Sale) με περίπου 70 έργα θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου, ενώ θα ακολουθήσουν 2 ακόμα τμηματικές δημοπρασίες κλασσικής και πρωτοποριακής Σύγχρονης Τέχνης, την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου.

Ένα από τα εντυπωσιακότερα έργα της απογευματινής δημοπρασίας στις 27 Φεβρουαρίου είναι ο εξαιρετικός πίνακας Study of a Nude with Figure in a Mirror (Σπουδή Γυμνού με φιγούρα στον καθρέπτη) του Francis Bacon. Ένα από τα λίγα γυμνά πορτραίτα γυναικών σε ολόκληρο το έργο του καλλιτέχνη, ο πίνακας αυτός συνοδεύεται από μια σκανδαλιστική αφήγηση, που εμπλέκει την κοντινή του φίλη Henrietta Moraes και μια μυστηριώδη ανδρική φιγούρα, που απεικονίζεται στον καθρέπτη.

Έχοντας εκτελεστεί το 1969 στο αποκορύφωμα της καριέρας του, το έργο έχει συμπεριληφθεί σε όλες τις μεγάλες αναδρομικές εκθέσεις του καλλιτέχνη μέχρι σήμερα. Η εκτιμώμενη τιμή του έργου κυμαίνεται μεταξύ 18 και 25 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας / 24-33,6 εκατ. ευρώ.


Πρόγραμμα Δημοπρασιών του Οίκου Sotheby’s για το Φεβρουάριο 2008:

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου
Impressionist & Modern Art Evening Sale (including German & Austrian and Surrealist Art)

Απογευματινή Δημοπρασία Ιμπρεσιονιστών & Μοντέρνας Τέχνης (συμπεριλαμβανομένης και Γερμανικής & Αυστριακής και Σουρεαλιστικής Τέχνης)

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου
Impressionist & Modern Art Works on Paper
Έργα Ιμπρεσσιονιστικής & Μοντέρνας Τέχνης σε Χαρτί

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου
Impressionist & Modern Art Day Sale
Πρωινή Δημοπρασία Ιμπρεσιονιστών και Μοντέρνας Τέχνης

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου
Contemporary Art Evening Sale
Απογευματινή Δημοπρασία Σύγχρονης Τέχνης

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου
Contemporary Art Day Sale (Morning and Afternoon Sessions)
Πρωινή Δημοπρασία Σύγχρονης Τέχνης (πρωινό και μεσημεριανό τμήμα δημοπρασιών)

Τα εντυπωσιακότερα έργα του Evening Sale της Σύγχρονης Τέχνης θα εκτίθενται κατά τη διάρκεια των pre-sale εκθέσεων της Δημοπρασίας Impressionist & Modern Art από τις 29 Ιανουαρίου.

Επιπλέον, την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου, ο Οίκος Sotheby’s της Νέας Υόρκης θα φιλοξενήσει τη THE (RED) Auction. O Bono και ο Damien Hirst ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον Οίκο Sotheby’s και την Gagosian Gallery, με σκοπό τη διοργάνωση της πιο αξιόλογης φιλανθρωπικής δημοπρασίας. Τα έσοδα θα διατεθούν στα Ηνωμένα Έθνη για την υποστήριξη των προγραμμάτων ανακούφισης ασθενών από τον ιό του AIDS στην Αφρική, τα οποία οργανώνονται από το The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας). Της δημοπρασίας στον Οίκο Sotheby’s (1334 York Avenue) θα προηγηθεί μια αβάν-πρεμιέρ έκθεση των έργων στην Gagosian Gallery στο Chelsea (552 W. 21st Street) από τις 4 έως 13 Φεβρουαρίου 2008. Εκτιμάται ότι η δημοπρασία θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια δολάρια.