Εκτίθεται "Η κιβωτός του Δευκαλίωνος"

17.01.2008
«Η κιβωτός του Δευκαλίωνος. Η διαχρονικότητα του Ελληνικού Πυρός», η έκθεση ζωγραφικής του Παναγιώτη Καλάβρια παρουσιάζεται από 22 έως 27 Ιανουαρίου 2008 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
«Η κιβωτός του Δευκαλίωνος. Η διαχρονικότητα του Ελληνικού Πυρός», η έκθεση ζωγραφικής του Παναγιώτη Καλάβρια παρουσιάζεται από 22 έως 27 Ιανουαρίου 2008 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Ο Παναγιώτης Καλάβριας γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική και αγιογραφία κοντά στον παππού του Παναγιώτη Καλάβρια. Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στον μύθο του Δευκαλίωνα, γιό του Τιτάνα Προμηθέα, ο οποίος με την σύζυγό του Πύρρα κατάφεραν να σωθούν μετά τον κατακλυσμό που έστειλε ο Δίας, θυμωμένος από την αλαζονεία των ανθρώπων, αφού ο Προμηθέας φρόντισε εγκαίρως να τους ειδοποιήσει. Ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα απέκτησαν ένα γιό, τον Έλληνα. Η ομοιότητα του ελληνικού μύθου με τους Σουμεριακούς, και Ιουδαϊκούς μύθους για τον κατακλυσμό είναι εξόφθαλμη. Αποδεικνύει όχι μόνο την αλληλεπίδραση των αρχαίων πολιτισμών αλλά και το γεγονός ότι η ανθρωπότητα, πίσω από τις συγκαλύψεις των μύθων στον ίδιο ή παρόμοιο βαθμό εξέλιξής της, εξηγούσε με τον ίδιο τρόπο γεγονότα που οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν.

«?Ο Παναγιώτης Καλάβριας ανήκει στους προνομιούχους γιατί το έργο του πιστοποιεί πως η τέχνη (η ζωγραφική στην συγκεκριμένη περίπτωση) δεν είναι απλή έκφραση δεξιότητας αλλά συγκλονίζουσα πνοή και αναπνοή που τείνει να αποκαλύψει βαθύτατες μεταφυσικές αναζητήσεις της ανθρώπινης φύσης...» όπως σημειώνει ο Dr. Φιλοσοφίας ? συγγραφέας, Νίκος Μακρής.

Ο Καλλιτέχνης έχει πραγματοποιήσει 25 ατομικές εκθέσεις και 18 ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί από εικαστικούς φορείς και συλλόγους και έχει αποσπάσει ιδιαίτερα ευνοϊκές κριτικές από όλο τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Εγκαίνια: Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008, ώρα 19:00
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων - αίθουσα «Γ. Ιακωβίδης»:
Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 36 21 601
Ωρες λειτουργίας: 9π.μ. ? 1μ.μ. και 5μ.μ.-9μ.μ. εκτός Κυριακής απογεύματος & Δευτέρας