«Μαύρο πάνω σε άσπρο» σε παγκόσμια πρώτη στο Μέγαρο

22.01.2008
Η σύλληψη της παράστασης «Μαύρο πάνω σε άσπρο» ανήκει στον Χάινερ Γκαίμπελς, που υπογράφει επίσης τη σκηνοθεσία και τη μουσική σύνθεση. Η σκηνική επιμέλεια και ο σχεδιασμός των φωτισμών έγιναν από τον Ζαν Καλμάν. Τα ενδύματα είναι της Γιάσμιν Αντρέαε και ο ηχητικός σχεδιασμός του Νόρμπερτ Όμμερ.
Τι: «Μαύρο πάνω σε άσπρο», Η ριζοσπαστική παράσταση του Χάινερ Γκαίμπελς σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα στο πλαίσιο του αφιερώματος Αθήνα-Βερολίνο, διαδρομές ήχου και κίνησης της Σειράς Γέφυρες
Πότε; Σάββατο 26/1
Που: Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, ώρα 8.30μ.μ.

Οι σκηνικές εκδηλώσεις που παρουσιάζονται στο πλαίσιο των Διαδρομών ήχου και κίνησης Αθήνα-Βερολίνο και εντάσσονται στη Σειρά Γέφυρες, συνεχίζονται το Σάββατο 26 Ιανουαρίου (ώρα 8.30 μ.μ.), στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, με την παράσταση σύγχρονου θεάτρου «Μαύρο πάνω σε άσπρο» του Χάινερ Γκαίμπελς, η οποία παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη.

Η σύλληψη της παράστασης «Μαύρο πάνω σε άσπρο» ανήκει στον Χάινερ Γκαίμπελς, που υπογράφει επίσης τη σκηνοθεσία και τη μουσική σύνθεση. Η σκηνική επιμέλεια και ο σχεδιασμός των φωτισμών έγιναν από τον Ζαν Καλμάν. Τα ενδύματα είναι της Γιάσμιν Αντρέαε και ο ηχητικός σχεδιασμός του Νόρμπερτ Όμμερ.
Το έργο θα παρουσιαστεί με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1996 στην Φρανκφούρτη από τους 18 μουσικούς του Ensemble Modern, με το οποίο ο Χάινερ Γκαίμπελς έχει ταξιδέψει, τα τελευταία 15 χρόνια σε περισσότερες από 30 χώρες.

Έχει παιχτεί στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, τη Λισσαβόνα, το Εδιμβούργο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και αλλού. Πρόκειται για μία ρηξικέλευθη απόπειρα συνδυασμού των μουσικών και υποκριτικών ικανοτήτων των σολίστ, οι οποίοι λειτουργούν επάνω στη σκηνή και ως ηθοποιοί. Είναι ένα είδος «ρέκβιεμ» αφιερωμένο στον Χάινερ Μύλλερ, το οποίο γράφτηκε από τον Χάινερ Γκαίμπελς με αφορμή το θάνατο του διάσημου γερμανού συγγραφέα. Βασίζεται σε κείμενα των Μπλανσό, Έλιοτ, Γουέμπστερ και Πόε. Έχει κινηματογραφηθεί από το γαλλογερμανικό κανάλι Αrte και έχει ηχογραφηθεί για τη δισκογραφική εταιρεία ΒΜG και τη Ραδιοφωνία της Νοτιοδυτικής Γερμανίας.

«Με ενδιαφέρει να επινοήσω ένα θέατρο, όπου όλα τα χρησιμοποιούμενα μέσα δεν θα εικονογραφούν το ένα το άλλο, ούτε και θα πολλαπλασιάζονται απλώς μεταξύ τους, αλλά θα κρατούν όλα τις δικές τους δυνάμεις και θα ενεργούν μαζί∙ ένα θέατρο όπου κανείς δεν θα στηρίζεται πλέον στη συμβατική ιεραρχία των μέσων», υποστηρίζει ο συνθέτης και σκηνοθέτης Χάινερ Γκαίμπελς.

Ο Χάινερ Γκαίμπελς γεννήθηκε το 1952 και σπούδασε μουσική και κοινωνιολογία. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονου μουσικού θεάτρου και είναι εισηγητής του είδους των λεγόμενων «θεατρικών μουσικών κομματιών» και των «σκηνικών συναυλιών».
Οι συνθέσεις του παίζονται από πολλά ορχηστρικά σύνολα σε όλο τον κόσμο και μεταδίδονται συχνά από γερμανόφωνους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ οι πρωτοποριακές δημιουργίες του έχουν ενταχθεί στο ρεπερτόριο γνωστών ευρωπαϊκών πολιτιστικών φορέων και διεθνών φεστιβάλ (Ensemble Modern, Θέατρο Βιντύ, Oμάδα Αrtmobil, Φθινοπωρινό Φεστιβάλ του Παρισιού, Ολλανδικό Φεστιβάλ του Άμστερνταμ, Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, του Λονδίνου, Next Wave της Νέας Υόρκης, της Αδελαΐδας, του Σίδνεϋ, της Σιγκαπούρης κ.ά.).

Έχει συνθέσει έργα ειδικά για το Ensemble Modern και το Ensemble InterContemporain, ενώ δεν είναι λίγα τα λυρικά θέατρα και ορχηστρικά σχήματα που τού έχουν παραγγείλει κατά καιρούς έργα. Μουσικοσκηνικά του θεάματα έχουν ανέβει και στην Ελλάδα (1997, Αθήνα, Βόλος, «Εργοτάξιο Σλήμαν» σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό).

Έχει ασχοληθεί επίσης με τη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο και το μπαλέτο, καθώς και με τη δημιουργία επιτυχημένων πρωτότυπων ραδιοφωνικών έργων. Το 2002, παρουσίασε την πρώτη του όπερα με τίτλο «Τοπίο με μακρινούς συγγενείς», που βραβεύθηκε από την Γερμανική Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών.

Από το 1999, ο Χάινερ Γκαίμπελς εργάζεται ως καθηγητής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γιούστους Λίμπιγκ του Γκίσσεν (Γερμανία), του οποίου είναι Διευθύνων Σύμβουλος από το 2003. Εδώ και ένα χρόνο κατέχει τη θέση του Προέδρου της Θεατρικής Ακαδημίας της Έσσης. Έχει βραβευθεί από το Διεθνές Θεατρικό Ινστιτούτο της Γερμανίας, την Ένωση Πολωνών Κριτικών, το Φεστιβάλ BITEF του Βελιγραδίου κ.ά.

Το Ensemble Modern, τα μέλη του οποίου συμμετέχουν ως μουσικοί αλλά και ως ηθοποιοί στην παράσταση «Μαύρο πάνω σε άσπρο», αποκαλείται από τους ειδικούς «η μνήμη της σύγχρονης μουσικής». Πράγματι, κατά την 25χρονη πορεία του, το φημισμένο πλέον γερμανικό σύνολο δωματίου συνιστά έναν από τους σπουδαιότερους θεματοφύλακες ?και ερμηνευτές ασφαλώς? της νεότερης μουσικής παρακαταθήκης. Δημιουργήθηκε το 1980 από μέλη της Εθνικής Ορχήστρας Νέων της Δυτικής Γερμανίας που ενδιαφέρονταν για τη μοντέρνα μουσική.