Sean Ρenn: Ο άνθρωπος που φοβάται ο Μπους και σέβονται όλοι οι υπόλοιποι

02.05.2008
Όταν ήταν έντεκα ετών, έγραψε στην πόρτα του υπνοδωματίου του το εξής μήνυμα προς τους γονείς του: «Τα παιδιά μας γεννιούνται ελεύθερα και η ελευθερία τους είναι ένα δώρο από τη φύση και όχι από αυτούς που τους φέρνουν στον κόσμο». Από τότε, όσες γραβάτες και black tie κι αν έχει φορέσει, το στιλ ζωής του Sean Penn συνοψίζεται σε μια και μόνο λέξη: ελευθερία. Τελευταίο θύμα της αντισυμβατικής γοητείας του απόλυτο μοντέλο των Wonderbra, η Petra Νemcova.

Το Νοέμβριο του 1993 είδε το σπίτι του στο Μαλιμπού να τυλίγεται στις φλόγες και να καταστρέφεται ολοσχερώς. Ήταν το σπίτι στο οποίο έζησε τα τέσσερα χρόνια που ήταν παντρεμένος με τη Μαντόνα αλλά και τα 12 χρόνια στα οποία ήταν παντρεμένος με τη μέχρι πρόσφατα γυναίκα του Robin Wright και τα δύο παιδιά τους. Κι ενώ ένας φυσιολογικός άνθρωπος θα καταρρακωνόταν από αυτή την καταστροφή, ο ίδιος το χαρακτήρισε «απελευθέρωση». «Ήταν ένα πολύ θετικό σημάδι, που με βοήθησε να απελευθερωθώ και να κατανοήσω πως η ευτυχία δεν κρύβεται στα υλικά αγαθά». Έκτοτε ζει σε ένα τροχόσπιτο, στην ίδια ακριβώς περιοχή, σε μία έκταση 80 στρεμμάτων. Κι αν οι γείτονές του πολλές φορές παραπονιούνται για την παντελή απουσία καθαριότητας, ο ίδιος αδιαφορεί για τα σχόλια τους. Την ίδια ακριβώς αδιαφορία επέδειξε σε μια επίσκεψή του στο Τορόντο, όταν στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου αγνόησε επιδεικτικά τους νόμους περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και άναψε ένα τσιγάρο. Ήταν εποχή που έκανε τέσσερα πακέτα την ημέρα. Τότε ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και οι ταγμένοι στο αντικαπνιστικό κίνημα εξαγριώθηκαν. Ο υπεύθυνος της αντικαπνιστικής καμπάνιας είχε σχολιάσει τότε: «Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων, ακόμη κι αν αυτός είναι ο Sean Penn. Οι επισκέπτες δεν θα έπρεπε να απαξιώνουν τους νόμους μας». Φυσικά, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ηθοποιός απαξίωνε νόμους, κοινωνικά πρότυπα και politically correct συμπεριφορά. Ο μόνος συμβιβασμός που δέχεται να κάνει πού και πού ο φετινός πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ των Καννών είναι να φοράει γραβάτα και κοστούμι, πάντα σκούρο, στις δημόσιες του εμφανίσεις. Αγαπημένος του σχεδιαστής στις τελευταίες απονομές των Όσκαρ παραμένει ο Giorgio Armani, από τον οποίο προτιμάει τα τρίκουμπα σακάκια συνδυάζοντάς τα με παπιγιόν.

Επαναστάτης με αιτία (και τόνους ταλέντο) Η πιο πρόσφατη σκηνοθετική απόπειρα του 48χρονου ηθοποιού με τίτλο «Ιnto the wild» που παίχτηκε πολύ πρόσφατα στην Ελλάδα αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη όχι μόνο της αποφασιστικότητάς του (επί δέκα χρόνια προσπαθούσε να αποκτήσει τα δικαιώματά της προκειμένου να τη γυρίσει) αλλά και του πώς ο ίδιος ορίζει την ελευθερία: ένας 22χρονος καλομαθημένος αλλά ιδεαλιστής απόφοιτος πανεπιστημίου εγκαταλείπει τα πάντα για την άγρια φύση της Αλάσκα, για ν αφήσει τελικά την τελευταία του πνοή με τον τρόπο που ο ίδιος επέλεξε. Υποστηρικτής ο ίδιος των αδυνάτων και αυτών που μάχονται κατά των αντιξοοτήτων, δηλώνει απερίφραστα ότι δεν θέλει να ζήσει για πάντα, αλλά όσο θα ζει, δεν αντέχει να σταματήσει να είναι ιδεαλιστής και να ονειρεύεται.

Ο οξύθυμος και αντισυμβατικός του χαρακτήρας αλλά και δηλώσεις όπως «το Χόλιγουντ μια άψυχη μηχανή, περισσότερο διεφθαρμένη ιδεολογικά παρά οικονομικά, που ενδιαφέρεται μόνο να βγάζει χρήματα πουλώντας τα όνειρα των δημιουργών» τού έχουν στοιχίσει πολλές φορές τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Παρά το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του έχει μείνει αρκετές φορές χωρίς δουλειά, ενώ έχει περάσει και 32 ανέμελα βράδια στο κελί επειδή χτύπησε μέλος του κινηματογραφικού συνεργείου. Ενδεικτικό των πεποιθήσεών του είναι ότι παρευρέθηκε στα βραβεία Όσκαρ για πρώτη φορά το 2004, όταν ήταν υποψήφιος και τελικά κέρδισε Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Μystic River», παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε είχε προταθεί ήδη τρεις φορές για την ερμηνεία του στις ταινίες «Ι am Sam», «Sweet and Lowdown» και «Dead man walking». Ταυτόχρονα μαζί με τη Holly Hunter και τον Willem Dafoe αντέδρασαν για την απαγόρευση που αφορούσε στην πώληση dvd και video στους ψηφοφόρους των βραβείων της Ακαδημίας. Παράλληλα δεν σταματά να σχολιάζει με καυστικό τρόπο τη συμπεριφορά συναδέλφων του, που όπως υποστηρίζει, έχουν «ξεπουληθεί» στα μεγάλα αφεντικά των studios και στα στελέχη των διαφημιστικών. Τα βρίσκει όλα αυτά κακόγουστα. «Το να συμμετέχουν σε ταινίες blockbuster με απώτερο σκοπό το χρήμα σημαίνει ότι δέχονται να ξεπουληθούν σ' αυτόν που κάνει τη μεγαλύτερη προσφορά, ότι δεν έχουν στιλ και αυτοέλεγχο».

Τα κακά αγόρια πάνε στον παράδεισο
Αλλά και η προσωπική του ζωή δεν ήταν πιο ρόδινη. Οι διάσημοι καβγάδες του με τη Μαντόνα την εποχή του γάμου τους έληγαν συνήθως με την επέμβαση της αστυνομίας. Χώρισαν επεισοδιακά το 1989, μετά από τέσσερα χρόνια γάμου. Ο γάμος του με τη Robin Wright, πρώην μοντέλο και νυν ηθοποιό και παραγωγό, ήταν ομολογουμένως λιγότερο επεισοδιακός. Το 1997, σχολιάζοντας τη συζυγική ζωή, δήλωνε: «Ο γάμος δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του είναι τέλειος». Προφανώς στις δηλώσεις του αυτές συμπεριλάμβανε και τις μικρές ατασθαλίες που κάθε άντρας οφείλει στον εαυτό του αλλά και στο γάμο του προκειμένου να τον σώσει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Αυτές μάλλον οι απόψεις του ήταν που τον οδήγησαν στο διαζύγιο στις αρχές του 2008. Τα παρατράγουδα βέβαια είχαν ξεκινήσει λίγες ημέρες πριν, όταν το ζευγάρι βρισκόταν σε διακοπές στο θέρετρο Squaw Valley της λίμνη Tahoe. Ο Sean όχι μόνο δεν περνούσε αρκετό χρόνο με τη γυναίκα του κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, αλλά της έκλεισε και ξεχωριστή σουίτα για να μένει μόνη της. Όταν αυτή βαρέθηκε τη μοναξιά και θέλησε να τον επισκεφθεί, τον βρήκε στο κρεβάτι, μεθυσμένο, αγκαλιά με δυο Ρωσίδες. Το διαζύγιο ήταν πια θέμα χρόνου. Μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων εθεάθη στο Caf de la Presse στο Σαν Φρανσίσκο με «μια πολύ νέα και πολύ γοητευτική μελαχρινή». Τελευταία του κατάκτηση το διεθνούς φήμης μοντέλο Petra Nemcova. Πήγαν μαζί στο πάρτι του Έλτον Τζον μετά τα βραβεία Όσκαρ, αγκαλιά. Και όλοι περιμένουν με αγωνία να απαθανατίσουν το πρώτο τους ερωτικό ενσταντανέ.

Ο άνθρωπος που ήθελε να σώσει τον κόσμο
Παρά τις διακρίσεις που έχει κερδίσει και τις διθυραμβικές κριτικές που έχει λάβει τόσο για τις ερμηνείες του όσο και για τις σκηνοθετικές του απόπειρες, έχει εκφράσει το παράπονο ότι δεν έχει πρωταγωνιστήσει ποτέ σε ταινία δράσης. Η επιθυμία του όμως να γίνει ήρωας, αφοπλίζοντας βόμβες, πυροβολώντας, τρέχοντας και πηδώντας, μπορεί να μην πραγματοποιήθηκε σε κάποια ταινία, βρήκε όμως εφαρμογή πολλές φορές στην καθημερινότητά του. Όταν ο φονικός τυφώνας Κατρίνα έπληξε τη Νέα Ορλεάνη, έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει τους πληγέντες, χρησιμοποιώντας μια βάρκα στους πλημμυρισμένους δρόμους, η οποία όμως για κακή τύχη όλων άρχισε να μπάζει νερά και η μηχανή σταμάτησε με αποτέλεσμα τόσο ο Penn όσο και το πλήρωμα να χρησιμοποιούν τα χέρια τους ως κουπιά. Παρ όλα αυτά κατάφερε να σώσει πολλούς συνανθρώπους του, να τους πάει στο νοσοκομείο και να τους δώσει χρήματα. Ανάμεσα στους διασωθέντες ήταν ο Johnnie Brown, ένας 73χρονος συνταξιούχος, ο οποίος αμέσως μετά την επιχείρηση διάσωσής του τηλεφώνησε στην αδερφή του και της είπε, σχεδόν σε κατάσταση σοκ: «Μάντεψε ποιος με έσωσε! Ο Sean Ρenn!». Όσο ήρωας όμως δεν υπήρξε στις ταινίες του, τόσο ηρωική μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση του απέναντι στον Τζορτζ Μπους και στην πολιτική του. «Εμείς που στο παρελθόν επικρίναμε τον Κλίντον για μια πίπα τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο να μην αντιδράμε και να δεχόμαστε όσα τραγικά συμβαίνουν χωρίς να τα αμφισβητούμε και να τα κρίνουμε. Γινόμαστε λεκέδες από χ***α πάνω στη σημαία που κυματίζουμε» ξεστόμισε μπροστά σε ένα σοκαρισμένο κοινό, ανάμεσα στο οποίο βρίσκονταν ο Harvey Keitel, η Heather Graham, ο Laurence Fishburne και η Kerry Washington, προκειμένου να προκαλέσει τους συμπατριώτες του να αντιδράσουν στην πολιτική του προέδρου Μπους, αναφερόμενος στις θηριωδίες που αφορούσαν στο Ιράκ. Και παρά το μένος του εναντίον της καθεστηκυίας Αμερικής, είναι αισιόδοξος όσον αφορά στους νέους. Παρόλο που τους κατηγορεί ότι μοιάζουν να έχουν νεκρωθεί και απορροφηθεί αποκλειστικά από τα υλικά αγαθά, πιστεύει ότι «σύντομα θα συνέλθουν. Το κέικ σοκολάτας δεν είναι ανάγκη, είναι πολυτέλεια. Το να ονειρεύεσαι είναι ανάγκη, ανάγκη επιβίωσης (...) και βρίσκεται στο ανθρώπινο DNA. Οι άνθρωποι θα αρνηθούν να σταματήσουν να ονειρεύονται και να σταματήσουν να νιώθουν. Ακόμη κι αν έχουμε μια μουδιασμένη νέα γενιά, δεν βιώνουμε το θάνατό της. Σίγουρα θα υπάρξει κι η Ανάσταση». Ακόμη πάντως κι αν το μέλλον δεν τον δικαιώσει, ο Sean Penn θα παραμένει ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που με το έργο αλλά και με τα λόγια τους εξακολουθούν να δίνουν κύρος και σοβαρότητα στο λαβωμένο από αναξιοπιστία Χόλιγουντ. Κι όλα αυτά όταν ο ίδιος εξακολουθεί να μη δίνει δεκάρα για τη γνώμη των άλλων.h

Sean Penns trivia

  • Έχει την ίδια μέρα γενέθλια με τον Robert De Niro (17 Αυγούστου).
  • Παντρεύτηκε τη Madonna το 1985 στο Μαλιμπού, σε μια επεισοδιακή τελετή γιατί δεκάδες παπαράτσι πετούσαν με ελικόπτερα πάνω από το κεφάλι τους.
  • Του αρέσει να συχνάζει με τον Jack Nicholson σε μικρά bar.
  • Σταμάτησε να καπνίζει 4 πακέτα τσιγάρα όταν ο πατέρας του πέθανε από καρκίνο.
  • Έχει επαινεθεί από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες για την κριτική του στάση σε σχέση με τον πόλεμο του Ιράκ.
  • Ήταν η αρχική επιλογή για το ρόλο του Joker στο sequel του «Βatman Begins, The Dark Κnight», πριν ο ρόλος προταθεί στον Heath Ledger.
  • Έχει χαρακτηρίσει τον Oliver Stone γουρούνι και τη Michelle Pfeiffer πολύ στημένη.
  • Πίστεψε ότι θα πεθάνει όταν ένας ένοπλος τον έπιασε όμηρο και τον χρησιμοποίησε ως ανθρώπινη ασπίδα προκειμένου να διαφύγει από το αστυνομικό τμήμα όπου τον κρατούσαν.

ΕΥΗ ΠΑΠΑΣΑΒΒΑ