Ο "Παράδεισος" δεν είναι μακριά

29.12.2011
Ο Παναγιώτης Φαφούτης στο cinemag.gr σε μία συνέντευξη μετά μουσικής!

Συναντήσαμε τον Παναγιώτη Φαφούτη, σκηνοθέτη της ταινίας "Παράδεισος" και τον υποβάλαμε σε μία συνέντευξη αλλιώτικη από τις άλλες. Του ζητήσαμε να ακούσει μουσικές στιγμές από την ταινία του και να τις σχολιάσει, για τα μάτια σας μόνο!

Ένα Σαββατοκύριακο, μέσα στο χάος και στα χρώματα του καρναβαλιού, στα εκτυφλωτικά φώτα και στα φανταχτερά άρματα, τέσσερα ζευγάρια θα ζήσουν δυνατές στιγμές, που θα τους αλλάξουν τη ζωή. Η Μαριάννα γυρίζει στην Πάτρα αποφασισμένη να ζήσει με το Μιχάλη, ο Νίκος προσπαθεί να εκδηλώσει το πάθος του για τον Σωκράτη ενώ τρέμει την απόρριψη, η Ευγενία αντιμετωπίζει την κριτική της κόρης της για την καινούργια της ζωή μετά το χωρισμό και ο Ηλίας επιχειρεί την τελευταία προσπάθεια επανασύνδεσης με την πρώην γυναίκα του. Όλοι τους διεκδικούν κάτι τόσο απλό και ταυτόχρονα τόσο δύσκολο: την ευτυχία...Θα τα καταφέρουν;

Αυτή είναι η αφηγηματική βάση του Παράδεισου, της δεύτερης ταινίας του Παναγιώτη Φαφούτη, που έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο πριν δυο χρόνια με τη...ποδοσφαιρική κωμωδία Κληρονόμο. Ο σπονδυλωτός Παράδεισος όμως είναι καθαρά μια προσωπική υπόθεση, όχι μόνο επειδή η ιστορία - ή μάλλον οι ιστορίες - διαδραματίζονται στη γενέτειρά του, Πάτρα, αλλά επειδή υπογράφει σενάριο και σκηνοθεσία, έχοντας ιδρώσει για να φέρει το τελικό αποτέλεσμα στη μεγάλη οθόνη. Εκτός από τους έντονους ρυθμούς, τη γρήγορη αφήγηση και μια ενέργεια που απογειώνεται χάρη στην στρατηγική χρήση της - ηλεκτρονικής και όχι μόνο - μουσικής, ο Παράδεισος χρησιμοποιεί γνωστές φυσιογνωμίες (Χρήστος Λούλης, Όλια Λαζαρίδου, Ερρίκος Λίτσης, Μαρία Σκουλά) αλλά και φρέσκα πρόσωπα, και τους ρίχνει σε ένα γαϊτανάκι ανατροπών που συνθέτουν ένα χαοτικό διήμερο στο πατρινό καρναβάλι.

Μιλήσαμε στον σεναριογράφο και σκηνοθέτη για την επιλογή του να ασχοληθεί με μια σπονδυλωτή ταινία, για το πώς ήταν να δουλεύεις με νέους ηθοποιούς (και πώς ήταν να τους επιλέγεις ) και, κυρίως, για τη διαδικασία με την οποία προέκυψε το soundtrack, σε συνεργασία με τον GPal, κατά κόσμον Γιώργο Παλληκάρη - όλα αυτά φυσικά υπό την ηχητική υπόκρουση μερικών ξεχωριστών στιγμών από το εν λόγω soundtrack!

Φαίδρα Βόκαλη / Χριστίνα Λιάπη