Ναυμαχία

22.03.2012
Το BATTLESHIP το ομώνυμο επιτραπέζιο παιχνίδι της Hasbro, ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Πίτερ Μπεργκ (HANCOCK) και η επικών διαστάσεων ναυμαχία με τους εξωγήινους γράφει ιστορία το 2012 σε μια υπερπαραγωγή με πρωταγωνιστές τους Λίαμ Νίσον (στον ρόλο του ναυάρχου Σέιν), Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ (του τηλεοπτικού TRUE BLOOD), το σούπερ μόντελ Μπρούκλιν Ντέκερ (ΣΥΖΥΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ) και τη ... γνωστή και μη εξαιρετέα τραγουδίστρια Ριάνα, στο επίσημο κινηματογραφικό της ντεμπούτο.

Εντυπωσιακό θέαμα, εφέ, εκρήξεις και μια ναυμαχία απίθανων στρατηγικών ελιγμών, που απογειώνεται στο τελευταίο μισάωρο, ενώ η όλη ιστορία δεν ξεπερνά το επίπεδο ενός χρονοβόρου χαβαλέ και συνάμα ύμνου υπέρ του αμερικανικού ναυτικού.

Πώς μεταφέρεται ένα παγκοσμίως γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι στο σινεμά; Με μπόλικες δόσεις εξωπραγματικών καταστάσεων, δάνεια από διάσημες ταινίες (από «Transformers» και «Πόλεμο των κόσμων» έως «Περλ Χάρμπορ» και «Τιτανικό»), δυο-τρεις γνωστούς πρωταγωνιστές (από τον Λίαμ Νίσον έως τη... Ριάνα στην πρώτη εμφάνιση σε ταινία) αλλά και σχολικό-ματσό τύπου χαβαλέ, όλα στο μπλέντερ ενός μέτριου σκηνοθέτη (του Πίτερ Μπεργκ του «Hancock») που βάζει πρόσω ολοταχώς τις μηχανές στο τελευταίο μισάωρο.

Έτσι, η «Ναυμαχία» της Hasbro μεταμορφώνεται σε μεγάλης διάρκειας κινηματογραφική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, με κεντρική φιγούρα τον 27χρονο αδελφό ενός υποπλοιάρχου του αμερικανικού ναυτικού που μπλέκει κατ' εξακολούθηση σε μπελάδες, ενώ προσπαθεί να μπει στον ίδιο δρόμο όταν γίνεται ναύτης. Απέναντί του ο ναύαρχος πατέρας της αγαπημένης του τον υποβιβάζει μετά έναν παιδαριώδη τσακωμό αλλά εκείνος θα πάρει τελικά ευθύνες στους ώμους του, μετά τη θεαματική απόβαση εχθρικών εξωγήινων στα ανοιχτά της Χαβάης, οπότε και ξεκινάει η περιβόητη ναυμαχία.

Σχεδιασμένο σαν «ανάλαφρη» προπαγάνδα υπέρ του αμερικανικού ναυτικού και με υποτυπώδεις διαλόγους, γεμάτους κλισέ, το «Battleship» έχει εντυπωσιακά εφέ και εκρήξεις (με την υπογραφή της ILM), αλλά σαν «πακέτο» απευθύνεται αποκλειστικά σε αγόρια εφηβικής ηλικίας. Μόνο για χαβαλέ.

Άντα Δαλιάκα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ