Πειρατές!

22.03.2012
Στους "Πειρατές" επιβιβαζόμαστε σε ένα ετοιμόρροπο καράβι με επικεφαλής έναν όχι ακριβώς πετυχημένο Πειρατή Καπετάνιο με πλούσια γενειάδα. Με ένα κουρελιάρικο πλήρωμα στην υπηρεσία του και φαινομενικά ανήξερος για τα ανυπέρβλητα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει, ο Πειρατής Καπετάνιος έχει ένα όνειρο: να νικήσει τον Μαύρο Μπέλαμι και την Κάτλας Λιζ στην κούρσα για το βραβείο του Πειρατή της Χρονιάς. Είναι μια αναζήτηση που παρασύρει τους ήρωες από τις ακτές της εξωτικής Ματωμένης Νήσου μέχρι τους ομιχλώδεις δρόμους του Βικτωριανού Λονδίνου. Κάπου στη διαδρομή πολεμάνε με μια διαβολική βασίλισσα, ενώ συνεργάζονται με έναν ερωτοχτυπημένο νεαρό επιστήμονα, χωρίς ποτέ να χάσουν το στόχο τους: την περιπέτεια!

Χορταστικό, πειραματικό παραμύθι με απανωτά ευρήματα, αναρχίζουσα διάθεση, αποτελεσματική χρήση του 3D και πολύ γέλιο. Η μόνη αντίρρηση το φινάλε της αναμέτρησης στο υπερ-πλοίο - όχι ότι δεν το διασκεδάζεις, απλώς παραείναι προβλέψιμο και θορυβώδες.

Οι κούκλες από πλαστελίνη, η καλπάζουσα φαντασία και το φλεγματώδες βρετανικό χιούμορ εξακολουθούν να είναι τα βασικά συστατικά των ταινιών της εταιρείας Aardman, που επανέρχονται με ένα νέο παραμύθι με κινούμενες φιγούρες (stop-motion animation), λίγους μόλις μήνες μετά το χριστουγεννιάτικο «Ο γιος του Αϊ- Βασίλη».

Στόχος των καλλιτεχνών είναι εδώ τα κλισέ της πειρατικής περιπέτειας τα οποία και αναμοχλεύουν με μια αναρχίζουσα διάθεση, χρησιμοποιώντας ως φόντο λιγότερο τις θάλασσες και περισσότερο τους δρόμους του βικτοριανού Λονδίνου και πείθεται από ένα υποψήφιο θύμα του, τον... Κάρολο Δαρβίνο, να επιδείξει τον σπάνιο παπαγάλο του σ' έναν επιστημονικό διαγωνισμό, μήπως και βραβευθεί και ανακτήσει τη φήμη του και στο πειρατικό κύκλωμα που ετοιμάζεται να απονείμει το δικό του ετήσιο βραβείο.

O μύθος διαπλέκεται με την ιστορία (εκτός του Δαρβίνου, έχουμε και την ίδια τη βασίλισσα Βικτόρια, στον ρόλο μάλιστα της απόλυτης «κακιάς»), η δράση είναι μονίμως εμβολιασμένη με σπαρταριστά σε σλάπστικ ή ποπ αναφορές γκαγκ, ενώ το 3D εκτός από τις σκηνές των τρελών αναμετρήσεων, «ζωντανεύει» με ακρίβεια και το Λονδίνο του 19ου αιώνα. Σκέτη απόλαυση για μικρούς και μεγάλους.

Ρόμπυ Εκσιέλ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ