Ψαρεύοντας Σολομούς Στην Υεμένη

14.06.2012
Ο επιτυχημένος ιχθυολόγος Φρεντ Τζόουνς αναγκάζεται να αναλάβει την πραγμάτωση του οράματος ενός σεΐχη δημιουργώντας στην άνυδρη Υεμένη έναν ποταμό ώστε να κολυμπήσουν εκεί 10.000 σολoμοί. Παρόλο που θεωρεί το εγχείρημα παράλογο, στην πορεία θα διαπιστώσει πως ο έρωτας, η πίστη και το... ψάρεμα μπορούν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά.

Είναι άραγε το ψάρεμα σολομών στην Υεμένη τόσο βαρετό όσο υπόσχεται ο τίτλος της νέας κομεντί στην οποία πρωταγωνιστεί ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ; Ευτυχώς όχι, χάρη στη χαριτωμενιά του τελευταίου και την εξίσου ευχάριστη παρουσία της Έμιλι Μπλαντ στο πλευρό του. H ιστορία είναι πρωτότυπη - ένας ιχθυολόγος που δουλεύει για την βρετανική κυβέρνηση (ΜακΓκρέγκορ) κουβαλιέται κατόπιν άνωθεν εντολής στην Υεμένη από νεαρή μάνατζερ (Μπλαντ) για λογαριασμό ενός ζάμπλουτου Σεΐχη, ώστε να δημιουργήσει από το μηδέν μέρος ψαρέματος σολομών-, το εσωτερικό σύμπαν του φιλμ καλοφτιαγμένο και το ξεκίνημα της ταινίας δίνει υποσχέσεις (που όμως δεν εκπληρώνει).

Το πρόβλημα είναι η νερόβραστη προσέγγιση του Λάσε Χάλστρομ (της επιτυχημένης "Σοκολάτας"), που μπολιάζει το φιλμ με τη γλυκερή σκηνοθετική ματιά του, αφαιρώντας κάθε αιχμή από το πολιτικό λαυράκι που κρύβεται στο σκηνικό της αραβικής χώρας και τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ των βρετανικών αρχών και του Σεΐχη. Το βιβλίο του Πολ Τόρντεϊ, στο οποίο βασίστηκε η ταινία, ακολουθεί την καθαρόαιμα σατιρική βρετανική παράδοση, αλλά ο Σουηδός Χάλστρομ θέλησε να παραδώσει μία πιο-straight-δε-γίνεται κομεντί.

Πατώντας στα ασφαλή μονοπάτια της γραφικότητας των καταστάσεων πιέζει τους δύο πρωταγωνιστές να ακολουθήσουν τους κανόνες του rom-com αφαιρώντας από τον ρυθμό και την αβίαστη εξέλιξη της ταινίας. Όπως και να 'χει, αν είστε διατεθειμένοι να "τσιμπήσετε" στο δόλωμα μιας ακόμη καλοκαιρινής κομεντί, δε θα μείνετε απογοητευμένοι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ