Τι Απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;

30.06.2012
Η Τζέιν ήταν ένα παιδί-θαύμα που στην πορεία έγινε μια κακή ηθοποιός. Η αδερφή της, Μπλανς, ήταν επίσης ηθοποιός που έκανε καριέρα, αλλά κατέληξε σε αναπηρικό καροτσάκι. Οι δυο αδερφές ζουν μόνες, ενώ η Μπλανς εξαιτίας της αναπηρίας της, εξαρτάται από την Τζέιν, η οποία καθώς περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο παρανοϊκή.

Δύο ντίβες που μαλλιοτραβιούνται στα παρασκήνια γυρισμάτων είναι ένα θέαμα πάντα πικάντικο, αλλά από μόνο του ελαφρώς μπανάλ. Δύο ντίβες που αλληλοβασανίζονται μέχρις εσχάτων μπροστά στην κάμερα για χάρη μιας ταινίας είναι κάτι που δεν βλέπουμε κάθε μέρα, αλλά ίσως δεν αρκεί για να προκαλέσει έκπληξη. Ο συνδυασμός και των δύο, όμως, μπορεί να γράψει ιστορία, ιδίως όταν συμβαίνει με τόσο ιδανικό τρόπο όσο στην περίπτωση του «Τι Απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;» («What Ever Happened to Baby Jane?») που ο Ρόμπερτ Ολντριτς γύρισε το 1962.

Ένα ακραίο ψυχολογικό θρίλερ με εξπρεσιονιστικές πινελιές που έχει καθιερωθεί ως camp αριστούργημα, το φιλμ του Ολντριτς αφηγήθηκε μέσα από μοχθηρές ατάκες, σασπένς, εύστοχα αξιοποιημένα εξπρεσιονιστικά στοιχεία και σαδιστικά βασανιστήρια την αρρωστημένη σχέση δύο παρακμασμένων αδελφών, της Τζέιν και της Μπλανς. Η ταινία διόγκωνε την περσόνα της Γκλόρια Σουάνσον από τη «Λεωφόρο της Δύσης», τοποθετώντας την τρέλα των παρακμασμένων σταρ σε έναν γκραν-γκινιόλ αλληλοσπαραγμό χωρίς έλεος. Αυτός ακριβώς ο σαδισμός, ποτισμένος με ευρηματικά βασανιστήρια και δηλητηριώδεις ατάκες, θα θεωρηθεί ως ένα ιστορικό δείγμα ταινίας που εισήγαγε το camp στο Χόλιγουντ της δεκαετίας του ‘60.

Την ίδια στιγμή, η ταινία αποτέλεσε την πλέον ιστορική στιγμή μιας σχεδόν αιώνιας κόντρας, αυτής μεταξύ της Τζόαν Κρόφορντ και της Μπέτι Ντέιβις. Επιλέξτε ελεύθερα ποια από τις δύο πλευρές του νομίσματος προτιμάτε.