Tad, ο Χαμένος Εξερευνητής

12.02.2013
Αξιοπρεπέστατα καλοσχεδιασμένη και αναπάντεχα ευχάριστη, η ισπανική παραγωγή, που έκανε θραύση στα ταμεία της χώρας της, αποτίει φόρο τιμής σε περιπέτειες τύπου Ιντιάνα Τζόουνς και δίνει ελπίδες για το μέλλον του ευρωπαϊκού animation.

Μετά από ένα σερί προβληματικών έως κακών ευρωπαϊκών animation ταινιών, ο «Tad», με όλες του τις ευκολίες ή ελλείψεις, έρχεται να αναζωογονήσει τις ελπίδες μας ότι θα βρεθεί ποτέ αξιόλογος ανταγωνισμός απέναντι στο μεγαθήριο της αμερικανικής βιομηχανίας στα κινούμενα σχέδια. Ο ισπανικής παραγωγής «Τad» δεν έχει πολλά να ζηλέψει από τις καλύτερες ταινίες του είδους αλλά αντίθετα δείχνει ένα ενθαρρυντικότατο επίπεδο δεξιοτεχνίας και τεχνογνωσίας, πέρα από την μεταδοτική ζωντάνια στο ρυθμό και τους χαρακτήρες του.

Ο Ταντ, ένας απλός εργάτης ανασκαφών που όμως πάντα σχεδίαζε έρευνες για χαμένους πολιτισμούς και σπάνια αντικείμενα ιστορικής αξίας, έχει την ευκαιρία να ζήσει την περιπέτεια των ονείρων του, όταν - κατά λάθος - αναλαμβάνει να βρει μια χαμένη πόλη και τον θησαυρό που εκείνη κρύβει, παρέα με μερικούς αταίριαστους συντρόφους.

Σίγουρα δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, και πολλές φορές μάλιστα, όσον αφορά την εξέλιξη της ιστορίας ή τους χαρακτήρες. Η ταινία, ένας φόρος τιμής σε όλες τις εξωτικές περιπέτειες της μεγάλης οθόνης, και ιδιαίτερα τον μύθο του Ιντιάνα Τζόουνς, χρειάστηκε μια ολόκληρη επιτροπή στο σενάριο για να καταλήξει σε πάνω-κάτω τα γνωστά: ένας φιλοπερίεργος αλλά καλών προθέσεων και τελικά γενναίος νεαρός, μια συναρπαστική αποστολή, η κοπέλα που τον συντροφεύει και την οποία ερωτεύεται, ο διπρόσωπος ανταγωνιστής του για την καρδιά της κοπέλας, ο αστείος σύντροφος, το ζωάκι-σύντροφος και ό,τι άλλο έχουν πατεντάρει σχεδόν οι κλασικές ταινίες του είδους για να προχωρούν κάθε φορά τις ιστορίες τους.

Πέρα από αξιοπρεπέστατα καλοσχεδιασμένη, η ταινία είναι αναπάντεχα ευχάριστη και διασκεδαστική, χάρη στον γεμάτο ενέργεια ρυθμό, τις κάποιες αστείες ατάκες, στις μερικές ουσιαστικά πνευματώδεις στιγμές, και ξεπερνά τα κουρασμένα αυτά κλισέ για να φτάσει σε κάτι το πραγματικά συμπαθητικό.

Βέβαια, λίγα πράγματα προδίδουν τη χώρα καταγωγής της ταινίας (πέρα από μια εύστοχη παρωδία ταυρομαχίας) και αυτό ίσως είναι κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει. Αν λάβουμε υπόψη τις κάκιστες εναλλακτικές που κυκλοφορούν, όμως, ο «Tad» είναι ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες animation των τελευταίων χρόνων, και μια ανώδυνη (αλλά όχι με την κακή έννοια), καλοπροαίρετη και διασκεδαστική επιλογή για τις οικογένειες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ