Ξημέρωμα

12.02.2013
Στην καλύτερη περίπτωση βλέπεται σαν οικογενειακό μελό περασμένων δεκαετιών, ενώ στην χειρότερη δεν ξεπερνά τα επίπεδα της τηλεοπτικής ηθογραφίας.

Σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις βαλκανικών συμπαραγωγών με την Ελλάδα σε δεσπόζουσα θέση, το “Ξημέρωμα” αφηγείται μια ελληνο-αλβανική ιστορία που, χωρίς αμφιβολία, αντλεί την πιστοποίησή της από αναρίθμητες πραγματικές: ο Σαϊμίρ και ο Βίνι, τα δύο αδέρφια από την Αλβανία που εγκαθίστανται στην Ελλάδα ακολουθώντας δύο διαφορετικούς δρόμους προσαρμογής, είναι σίγουρα αναγνωρίσιμοι και οικείοι, από την γειτονιά του καθενός μέχρι τα δελτία ειδήσεων.

Αυτό βεβαίως δεν αρκεί για να προσδώσει πραγματικό ενδιαφέρον σε μια ταινία που στην καλύτερη περίπτωση βλέπεται σαν οικογενειακό μελό περασμένων δεκαετιών, ενώ στην χειρότερη δεν ξεπερνά τα επίπεδα της τηλεοπτικής ηθογραφίας.

Το απλοϊκό σενάριο και οι ακατέργαστοι διάλογοι καταποντίζονται οριστικά από τη μετριότατη σκηνοθετική/αισθητική απόδοση, χωρίς να αφήνει περιθώρια αξιόλογων επιδόσεων ακόμα και σε ηθοποιούς αποδεδειγμένων ικανοτήτων.