Jack ο Κυνηγός Γιγάντων

12.02.2013
Τολμηρή, πρωτότυπη και διασκεδαστική για μικρούς και για μεγάλους αναπροσαρμογή του γνωστού παραμυθιού. Περιμέναμε μεγαλύτερη εμβάθυνση στο στόρι, ενώ η δράση είναι αρκετά βίαιη για τις μικρότερες ηλικίες.

Στο αγγλοσαξονικό βασίλειο του Κλόιστερ, ο νεαρός Τζακ, αγροτόπαιδο που ζει με τον θείο του μετά τον θάνατο του πατέρα του, αποκτά μια σειρά από, εν αγνοία του, μαγικά φασόλια από έναν μοναχό που προσπαθεί να ξεφύγει της βασιλικής αυλής.

Εντός της ο δολοπλόκος άρχοντας Ρόντρικ υφαίνει την άνοδό του στον θρόνο όχι μόνο του τοπικού βασιλείου αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας αν είναι δυνατόν, συνεπαρμένος από τον θρύλο της ύπαρξης των τρομερών Γιγάντων.

Μύθος που θα αποδειχτεί αληθινός όταν οι σπόροι του Τζακ βραχούν κατά λάθος δίνοντας ζωή σε μια φασολιά τόσο μεγάλη που ξεπερνά τα σύννεφα και παίρνει μαζί της στη γη των Γιγάντων την κόρη του βασιλιά. Ξοπίσω της, για τη διάσωσή της, θα σπεύσουν τα πρωτοπαλίκαρα του αφοσιωμένου ιππότη Ελμοντ, ο πανούργος Ρόντρικ και φυσικά ο Τζακ σε μια απρόσμενη αναμέτρηση στον ουρανό...

Με βάση την υπόθεση πως το διαχρονικό, παμπάλαιο παραμύθι του «Τζακ και της φασολιάς» (αναφέρεται στον Βασιλιά Αρθούρο) έχει παραλλαχθεί μέσα στα χρόνια, όπως συμβαίνει γενικά με όλες τις παραδοσιακές ιστορίες που λέγονται από στόμα σε στόμα, ο Μπράιαν Σίνγκερ («Συνήθεις ύποπτοι», «X-Men», «Σούπερμαν, η επιστροφή») ανασκευάζει ιδέες και αναμειγνύει υλικά για να φτιάξει μια καινούργια εκδοχή του με τίτλο «Τζακ, ο κυνηγός των γιγάντων» που δεν στερείται θεάματος, χαρακτήρων, λεπτής δουλειάς και φροντίδας στα ψηφιακά εφέ (η τεχνική επεξεργασία που έχει γίνει στις σωματικές ιδιαιτερότητες των γιγάντων είναι πολύ καλύτερη από αυτό που μπορεί να διακρίνει κανείς στα τηλεοπτικά τρέιλερ της ταινίας).

Σκηνοθέτης με προσωπικό στίγμα, που πάντα αναζητά το διαφορετικό στους φανταστικούς κινηματογραφικούς του κόσμους, προσθέτει επιπλέον πινελιές στο πατροπαράδοτο στόρι χαρίζοντας υπόσταση στους διψασμένους για ανθρώπινη σάρκα Γίγαντες, τσιμπάει λίγο παραπάνω τη βία (ορισμένες σκηνές είναι έως και σπλάτερ, ειδικά καθώς κεφάλια κόβονται και γουρουνάκια γίνονται... πιτάκια!), ισορροπεί τη ρομαντική παράμετρο και το χιούμορ με τις κάθε άλλο παρά διεκπεραιωτικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών (Νίκολας Χουλτ, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Στάνλεϊ Τούτσι, Ιαν ΜακΣέιν συν τον Μπιλ Νάι που χαρίζει φωνή και κίνηση στον δικέφαλο αιμοδιψή στρατηγό Φάλον) και φροντίζει η δράση να δένει με την ομορφιά του θεάματος.

Διασκεδαστικό για μικρούς και μεγάλους το αποτέλεσμα, με μόνο μειονέκτημα ότι κάπου περιμένεις το στόρι να έχει περισσότερο «βάθος» από αυτό που τελικά εισπράττεις, δεν θα απογοητεύσει όσους ψάχνουν μια δίωρη ψυχαγωγική απόδραση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ