Το Καρφί

15.02.2013
Θα μπορούσε να είναι μια χορταστική περιπέτεια με καθηλωτικές σκηνές δράσης και αμείωτο σασπένς, το «Snitch» όμως παίρνει υπερβολικά σοβαρά τον εαυτό του και τελικά ξεχνάει πως είναι αποκλειστικά φτιαγμένο για να διασκεδάσει τον θεατή.

Ο Τζον (Ντουέιν Τζόνσον) είναι ένας ευκατάστατος ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας. Έπειτα από τηλεφώνημα της πρώην γυναίκας του μαθαίνει ότι ο γιος τους έχει συλληφθεί για εμπόριο ναρκωτικών και απειλείται με δεκαετή φυλάκιση. Γρήγορα αποκαλύπτεται πως ο νεαρός Τζέισον έχει πέσει θύμα μιας παγίδας που του έστησε ο ίδιος του ο κολλητός, για να γλιτώσει μέρος απ’ την δική του ποινή.

Ο Τζον προσπαθώντας να βοηθήσει το παιδί του, καταφεύγει στην υποψήφια για μια θέση στο Κογκρέσο, Τζόαν Κίγκαν, (Σούζαν Σάραντον) η οποία του δίνει μια off the record πρόσβαση στην ομάδα ομοσπονδιακών πρακτόρων που ερευνούν την υπόθεση.

Ταυτόχρονα, ο απελπισμένος πατέρας προσεγγίζει έναν υπάλληλο της εταιρείας του με βεβαρημένο ποινικό μητρώο για απαγορευμένες ουσίες και του προσφέρει έναν πακτωλό χρημάτων για να τον φέρει σε επαφή με κάποιον έμπορο ναρκωτικών καθώς έχει ήδη συμφωνήσει με τους αστυνομικούς να συνεργαστεί μαζί τους ως μυστικός πράκτορας με αντάλλαγμα την ελευθερία του γιου του. Το σχέδιό του, όμως, θα αποδειχθεί υπερφιλόδοξο και η αποστολή του σύντομα θα πάρει απρόσμενη τροπή.

Πριν δει κανείς την ταινία, περιμένει πως το «Snitch» είναι μια αχαλίνωτη περιπέτεια, φτιαγμένη από ξέφρενα jump cuts, φαντασμαγορικές εκρήξεις, υπερχειλίζουσα βία και αυθεντικές εκκρίσεις τεστοστερόνης. Αν εξαιρέσεις όμως κάποιες ελάχιστες σκηνές καταδίωξης, οι οποίες τουλάχιστον είναι εξαιρετικά εκτελεσμένες, το «Snitch» δεν εκπληρώνει τις παραπάνω προσδοκίες παρόλο που ο σκηνοθέτης του είναι ένας επιτυχημένος πρώην κασκαντέρ.

Επιλέγει, αντίθετα, να τοποθετήσει υψηλότερα τον πήχη και καθώς το κουβάρι της πλοκής ξετυλίγεται, ο θεατής παρακολουθεί κάτι που φέρνει περισσότερο στη φόρμα ενός στιλιζαρισμένου δράματος και λιγότερο σε με μια υψηλών τόνων διασκεδαστική περιπέτεια. Εκεί έγκειται και το μεγαλύτερο μειονέκτημα της ταινίας, καθώς η απουσία της δράσης υπογραμμίζει τις σεναριακές αδυναμίες της ενώ οι διεκπεραιωτικές ερμηνείες αδυνατούν να στηρίξουν επαρκώς το δραματουργικό άξονα του φιλμ.

Παρόλα αυτά. το «Snitch» εκμεταλλευόμενο τις επιτυχημένες ανατροπές της πλοκής του, στέκεται αξιοπρεπώς και διατηρεί το ενδιαφέρον μέχρι και το σχετικά πρόβλεψιμο τέλος του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ