Μία Πράσινη Ιστορία

05.07.2013
Η, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα αλλά και άτολμη κινηματογραφικά και αφηγηματικά, «Πράσινη Ιστορία» δεν καταφέρνει να μετατρέψει το έτσι κι αλλιώς έντιμο αλλά μετρίου ενδιαφέροντος πρώτο υλικό της σε κάτι το άξιο λόγου.

Ο Βαν Βλαχάκης είναι η προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου, έχοντας καταφέρει να αφήσει πίσω του την πάφτωχη ζωή του ως Έλληνας μετανάστης στις ΗΠΑ και να γίνει πρωτοπόρος στο χώρο των οικολογικών προϊόντων, εργασιομανής επιχειρηματίας. Όσο, μεγάλος πια, αντιμετωπίζει μια σοβαρή ασθένεια αλλά και τις επιθέσεις ανταγωνιστών του, βλέπουμε μερικές σημαντικές στιγμές από τη ζωή του, από τα χρόνια της Κατοχής στη Κρήτη μέχρι τα πρώτα του βήματα στις ΗΠΑ.

Κάτι ανάμεσα σε ανέπνευστο φόρο τιμής και διαφήμιση για την σειρά προϊόντων του, η βιογραφική ταινία δεν μετατρέπει ποτέ την έτσι κι αλλιώς μετρίου ενδιαφέροντος ιστορία σε κάτι το πραγματικά ξεχωριστό, μένοντας σε μια επίπεδη αφήγηση και την κακοτυχία των βαρετών και βαριεστημένων ερμηνειών.

Κάποιες στιγμές αναπάντεχα διασώζονται αλλά είναι καθαρά η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα: οι υπερβολικά καλές προθέσεις δεν μπορούν να κρύψουν την έλλειψη φαντασίας και ταλέντου για το πώς αυτή η ζωή θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια γλώσσα πιο σοφιστικέ, σε μια αφήγηση πιο κινηματογραφική. Η ίδια η ιστορία είναι τόσο απλοϊκά ερωτευμένη με την ιδέα του Αμερικανικού Ονείρου, που γρήγορα προδίδει τη ρηχότητά της αφήνοντας πίσω μια έντιμη αλλά μετριότατη και επιφανειακή προσπάθεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ