Πως να χάσεις τους φίλους σου

04.02.2009
Ήρωας της ταινίας είναι ο Σίντνεϊ Γιανγκ, ένας απογοητευμένος διανοούμενος που λατρεύει και την ίδια στιγμή μισεί τον κόσμο των διασήμων, της δόξας και της λάμψης. Το εναλλακτικό περιοδικό του "Post Modern Review" σατιρίζει τους αστέρες που κυνηγούν την προβολή των media και γυρίζει την πλάτη του στα trends.
Ο Σίντνεϊ Γιανγκ είναι ένας απογοητευμένος βρετανός διανοούμενος που λατρεύει και την ίδια στιγμή μισεί τον κόσμο των διασήμων, της δόξας και της λάμψης. Το εναλλακτικό περιοδικό του με τίτλο "Post Modern Review" σατιρίζει τις διασημότητες που κυνηγούν την προβολή των media και γυρίζει την πλάτη του στα trends.

Όταν του προσφέρεται δουλειά στο διαμετρικά αντίθετο, συντηρητικό, νεοϋρκέζικο περιοδικό "Sharps", ο Σίντνεϊ δέχεται αμέσως και μετακομίζει στη Νέα Υόρκη. Εκεί, ενώ στην αρχή προσπαθεί να αντισταθεί και να μην επηρεαστεί από τη «μεγάλη ζωή» που του προσφέρεται απλόχερα, σιγά σιγά όχι μόνο συμβιβάζεται, αλλά υιοθετεί το τουπέ και το σνομπισμό των σταρ και μεταμορφώνεται σε έμπιστο της σέξι σταρ Σόφι Μάες (Μέγκαν Φοξ). Κάπως έτσι ξεκινά σταδιακά η "κάθοδος" του στην επιτυχία?
Μέσα σ' όλα αυτά, ο δεσμός του με τη συνάδελφό του Άλισον Όλσεν (Κίρστεν Ντανστ) θα φέρει στη ζωή του τα πάνω-κάτω.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο απομνημονευμάτων του Τόμπι Γιανγκ και εξιστορεί τη ζωή του στη Νέα Υόρκη, όπου πήγε προκειμένου να δουλέψει σαν βοηθός συντάκτη στο πασίγνωστο περιοδικό Vanity Fair.

Παρόλο που η θεματολογία της είναι και πρωτότυπη και αβανταδόρικη, οι βασικοί της συντελεστές -ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης- δεν κατόρθωσαν να την απογειώσουν. Με το σενάριο να είναι εξαιρετικά αδύναμο σε πολλά σημεία ?αποκορύφωμα αποτελούν οι ρομαντικό- ερωτικές σκηνές ανάμεσα στον Σάιμον Πεγκ και τη Κίρστεν Ντανστ που όχι μόνο δεν μας έπεισαν, αλλά και δεν «κολλούσαν» με τη γενικότερη σεναριακή ροή - η ταινία καταλήγει να είναι μία απλή ρομαντική κομεντί που σατιρίζει επιδερμικά τον κόσμο της σόουμπιζ. Ο σκηνοθέτης της, ο Ρόμπερτ Βάιντ, δεν κατόρθωσε να αποφύγει πολλά κλισέ, καθώς και ανέμπνευστες και χιλιοειπωμένες χιουμοριστικές ατάκες στην προσπάθειά του να προκαλέσει το γέλιο μέσα από τη διαφορετικότητα ενός βρετανού δημοσιογράφου στη Μέκκα της σόουμπιζ και των λαμπερών αστέρων.

Στα δυνατά σημεία της ταινίας είναι η πολύ καλή ερμηνεία του Σάιμον Πεγκ και η εντυπωσιακή ?μόνο για τα κάλλη της - Μέγκαν Φοξ. Η Κίρστεν Ντανστ και στους δεύτερους ρόλους η Γκίλιαν Αντερσον και ο Τζεφ Μπρίτζες είναι απλώς διεκπεραιωτικοί.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ