Κίρα Νάιτλι: Το παιχνίδι της αλήθειας

06.04.2009
Στα 24 της χρόνια, η αθυρόστομη Βρετανίδα έχει προταθεί ήδη μία φορά για Οσκαρ, έχει μοιράσει την καριέρα της ανάμεσα σε υπερπαραγωγές όπως «Οι Πειρατές της Καραϊβικής» και ρομαντικά δράματα όπως η «Εξιλέωση» και βρίσκεται στην κορυφή των πιο περιζήτητων σταρ του σήμερα. Σίγουρη πως θα βρίσκεται εκεί και αύριο..
Στα 24 της χρόνια, η αθυρόστομη Βρετανίδα έχει προταθεί ήδη μία φορά για Οσκαρ, έχει μοιράσει την καριέρα της ανάμεσα σε υπερπαραγωγές όπως «Οι Πειρατές της Καραϊβικής» και ρομαντικά δράματα όπως η «Εξιλέωση» και βρίσκεται στην κορυφή των πιο περιζήτητων σταρ του σήμερα. Σίγουρη πως θα βρίσκεται εκεί και αύριο..

Στο «αγάπη στ’ άκρα» υποδύεσαι έναν πραγματικό χαρακτήρα, τη Βέρα Φίλιπς, που συνδέθηκε ερωτικά με τον ποιητή Ντίλαν Τόμας με φόντο το Λονδίνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πώς προετοιμάστηκες για τον ρόλο σου, έχοντας υπόψη ότι η Φίλιπς δούλευε ως τραγουδίστρια;
Εκανα μαθήματα φωνητικής. Ημουν τρομοκρατημένη. Νόμιζα ότι θα λιποθυμήσω. Στην αρχή η φωνή μου έμοιαζε με μικρού αγοριού. Δεν μπορούσα καν να φανταστώ πως θα κατάφερνα να το κάνω ζωντανά. Πίστευα ότι θα το ηχογραφούσα και μετά απλά θα ανοιγόκλεινα το στόμα μου. Τελικά το πρωί πριν από το συγκεκριμένο γύρισμα ο σκηνοθέτης μου είπε ότι θα το κάνουμε ζωντανά. Δεν υπήρξα πιο τρομοκρατημένη σε ολόκληρη τη ζωή μου. Αποφασίσαμε μαζί με τον σκηνοθέτη πως αν έκανα μια νότα λάθος θα λέγαμε ότι ήταν επιλογή του χαρακτήρα....

Μοιάζεις να είσαι πολύ εκλεκτική στις ταινίες που συμμετέχεις...
Σιχαίνομαι την τυποποίηση. Θέλω να είμαι ελεύθερη να παίζω τους ρόλους που μου αρέσουν. Είτε είναι ο ρόλος μιας πολεμίστριας στον «Βασιλιά Αρθούρο» είτε ο ρόλος μιας προβληματικής κοπέλας στο «Domino» είτε η συμμετοχή μου σε πειρατικές ταινίες. Τα κάνω όλα αυτά επειδή διασκεδάζω.

Ναι, αλλά δεν χαίρεσαι που επιτέλους άφησες πίσω σου τις πειρατικές ταινίες;
Για να είμαι ειλικρινής σκέφτηκα πολύ μόλις τέλειωσα τα γυρίσματα του τρίτου μέρους των «Πειρατών Της Καραϊβικής». Είμαι πια σίγουρη ότι δεν θα αφήσω ποτέ ξανά τον εαυτό μου να καταπιεστεί μέσα σε έναν κορσέ. Από την άλλη, έχω πολλές και ωραίες αναμνήσεις από αυτές τις ταινίες. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το στήθος μου...

Πρέπει να το εξηγήσεις αυτό...
Στην πραγματικότητα φορούσα μέικ απ στο στήθος για τους «Πειρατές». Υπήρχε μια ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων που δούλευαν πάνω στο στήθος μου για μία ώρα πριν από το γύρισμα. Εβαζαν μέικ απ για να το κάνουν να μοιάζει μεγαλύτερο από ό,τι είναι στ’ αλήθεια.

Και όλα αυτά χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Η πλαστική δεν είναι για μένα ούτε καν επιλογή.

Είναι αλήθεια ότι αρνήθηκες να δείξεις τα οπίσθιά σου γυμνά στο «Domino»;
Ναι, αν και, γενικά, είμαι ανοιχτή στις γυμνές σκηνές. Προτίμησα να διαλέξω τα οπίσθια μιας άλλης κοπέλας που ήταν πολύ ωραία. Πιστεύω πως οι ερωτικές σκηνές μπορεί να είναι πολύ έντονες και χωρίς γυμνό, όπως μπορεί κανείς να δει και στην «Εξιλέωση».

Μια πολύ αισθησιακή ερωτική ιστορία...
Ναι, και οφείλω να παραδεχτώ πως ο εραστής μου στην ταινία -Τζέιμς Μακ Αβόι- μου έδωσε στη σκηνή της βιβλιοθήκης το πιο ερωτικό φιλί που μου έχουν δώσει μέχρι σήμερα. Ακόμη καλύτερο και από τον συνδυασμό του Ορλάντο Μπλουμ και του Τζόνι Ντεπ μαζί.

Ο φίλος σου, Ρούπερτ Φρεντ, τι λέει για όλα αυτά;
Είναι και αυτός ηθοποιός και ξέρει πως να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Δεν μπερδεύουμε ποτέ το γύρισμα με την πραγματικότητα. Αυτό που θεώρησα ότι ήταν πολύ σέξι στην «Εξιλέωση» ήταν ότι οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες δεν εξέφραζαν τις επιθυμίες τους με λόγια - κάτι που συνηθίζεται σήμερα - αλλά προτιμούσαν να τις καταπιέζουν. Μέχρι τη στιγμή που δεν άντεξαν άλλο. Γι’ αυτό το πάθος οδήγησε στην έκρηξη...

Είναι το πάθος το σημαντικότερο πράγμα σε μια σχέση;
Υπάρχουν πολλά σημαντικά πράγματα σε μία σχέση. Το πάθος είναι αναμφισβήτητα ένα από αυτά. Αλλά το σεξ, το χιούμορ, η φαντασία, η αμοιβαία κατανόηση και λίγο πνεύμα πάντα βοηθούν.

Οι ηθοποιοί μοιάζουν να μην είναι πολύ σταθεροί σε ό,τι αφορά τις σχέσιες τους. Τι πιστεύεις για αυτό;
Οι περισσότεροι ηθοποιοί δεν είναι ισορροπημένοι συναισθηματικά. Αλλά είναι μέσα στη φύση τους. Και γι’ αυτό μπορούν να ενσαρκώνουν διαφορετικούς χαρακτήρες με πολύ ρεαλιστικό τρόπο ξανά και ξανά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα φτιάχνεις με κάθε συμπρωταγωνιστή σου. Τουλάχιστον σε μένα δεν συμβαίνει αυτό.

Στον χώρο, θεωρείσαι μια γυναίκα που ξέρει ακριβώς τι θέλει και μάλιστα μια από τις ηθοποιούς που λένε τα πράγματα με το όνομά τους.
Εχω μάθει να παλεύω για τα δικαιώματά μου. Βρέθηκα στη βιομηχανία του κινηματογράφου στα δεκαεπτά μου χρόνια και έπρεπε να σταθώ στα πόδια μου. Αυτό δεν ήταν εύκολο με όλα τα προβλήματα και τις ανασφάλειες που αντιμετωπίζεις όταν είσαι έφηβος.

Για παράδειγμα;
Το πρώτο μου ταξίδι σε αυτό που ονομάζουν βιομηχανία των ονείρων -στο Χόλιγουντ- ήταν για μένα ένα τεστ. Γύρω μου υπήρχαν μόνο κοκαλιάρες, ξανθές κοπέλες που έμοιαζαν με μοντέλα. Και κάπου ανάμεσα τους εγώ ... με τα μικρά μου στήθη, τα μαύρα μου μαλλιά και σπυριά στο πρόσωπό μου. Ημουν σε κατάσταση σοκ εκείνη την εποχή.

Και μετά;
Ημουν τυχερή να έχω μαζί μου τη μητέρα μου. Φρόντιζε συνεχώς να με επαναφέρει στην πραγματικότητα.

Και πώς κέρδισες ξανά την αυτοεκτιμήσή σου;
Με πολλά χάπια... Και χιούμορ. Το χιούμορ βοηθάει πάντοτε.

Μέσα σε πέντε χρόνια έχτισες μια καταπληκτική καριέρα. Μπορείς να σχεδιάσεις κάτι τέτοιο;
Αστειεύεσαι; Ολα εξαρτώνται από την τύχη. Οταν δουλεύεις σκληρά και είσαι έτοιμη να παλέψεις για έναν ρόλο και δεν αφήνεις τίποτα να σε πτοεί ... όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά πάλι τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Πάνω από όλα υπήρξα τυχερή.

Τι σε ευχαριστεί όταν παίζεις;
Η υποκριτική είναι μια καταπληκτική πνευματική άσκηση. Με γεμίζει και με κάνει καλύτερο άνθρωπο, πνευματικά, συναισθηματικά και οικονομικά!

Αν μπορούσες να καλέσεις μερικούς διάσημους σε ένα δείπνο ποιους θα διάλεγες;
Μου αρέσει αυτή η ερώτηση. Σίγουρα θα καλούσα τον Ναπολέοντα και την Ιωσηφίνα. Πεθαίνω να μάθω τι συνέβη μεταξύ τους. Μήπως την Γκάρντνερ και τον Σινάτρα; Και οι δύο υπήρξαν υπέροχοι πότες. Και φυσικά την αγαπημένη μου Τζέιν Οστιν, ώστε τα πράγματα να μη φύγουν πολύ από τον έλεγχο...

Το «The Edge Of Love» («Αγάπη Στ’ Ακρα») του Τζον Μέιμπουρι στο οποίο η Κίρα Νάιτλι συμπρωταγωνιστεί με τη Σιένα Μίλερ, παίζεται ήδη στις ελληνικές αίθουσες.

Ρόλοι σταθμοί

H τριλογία Πειρατές της Καραϊβικής την έκανε γνωστή ευρέως (2003 - 2006).

Domino - Στην ταινία του Τονι Σκοτ και σε έναν ρόλο που ξάφνιασε (2004).

Περηφάνεια και προκατάληψη - Η ταινία που της χάρισε υποψηφιότητα για Οσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου (2005).

Η Δούκισσα - Πρωταγωνίστρια σε μία ακόμη ταινία εποχής, αυτή τη φορά σε σκηνοθεσία Σαούλ Ντιμπ (2008).


Συνέντευξη: Βiνσεντ Κλαρκ
Επιμέλεια: Μανώλης Κρανάκης