"Θέλω να παίξω τραβεστί"

06.07.2009
Ο «Χάρι Πότερ», λίγο πριν η έκτη ταινία του βγει στις αίθουσες, εξηγεί γιατί του αρέσει να βάφει τα μάτια του, λέει ότι είναι μανιώδης αναγνώστης και ποιητής με ψευδώνυμο.
Οκτώ χρόνια παραμένει ένας από τους διασημότερους και πιο αγαπητούς έφηβους του κόσμου. Πέρυσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπέγραψε συμβόλαιο 25,6 εκατομμυρίων λιρών για τα δύο τελευταία φιλμ της σειράς Χάρι Πότερ, γεγονός που τον κατέταξε στους πιο ακριβοπληρωμένους ανηλίκους του κόσμου.

Αν και ο 19χρονος -πια- Ντάνιελ Ράντκλιφ αποτελεί εύκολο στόχο δημοσιευμάτων (εδώ και οχτώ χρόνια που ερμηνεύει το αγόρι μάγο), η πραγματικότητά του αποδεικνύεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα, καθώς μιλάει για την έκτη ταινία «Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ» που θα παιχτεί στην Ελλάδα στις 25 Αυγούστου.

Για παράδειγμα, αν και ο Ντάνιελ Ράντκλιφ δεν είναι γκέι, ωστόσο έχει ένα ενδιαφέρον στο να αλλάζει ρούχα με το άλλο φύλο: «Μία συμβουλή που θα έδινα σε έναν οποιονδήποτε ηθοποιό είναι αν θέλεις να βγεις έξω στον δρόμο και να μη σε αναγνωρίζει κανείς, ούτε καν να σε κοιτάει, να κυκλοφορείς με μία δίμετρη όμορφη τρανσέξουαλ. Κανείς δεν σου ρίχνει δεύτερη ματιά. Ιδιαίτερα δε αν είσαι ενάμισι μέτρο», συνεχίζει ο Ράντκλιφ.

«Θα ήθελα πάρα πολύ να υποδυθώ μία ντραγκ κουίν ή τραβεστί, αλλά όχι μόνο λόγω των κοστουμιών. Περίμενε, τι λέω; Ναι, λόγω των κοστουμιών. Αν το σενάριο ήταν καλό, δεν θα το έκανα μόνο και μόνο για να μεταμφιεστώ. Παρόλο που επιμένω ότι μου πάει όταν βάφω τα μάτια μου. Και επειδή δεν πρόκειται να γίνω emo έφηβος, η μόνη επιλογή που μου μένει είναι η ντραγκ κουίν».

Μία από τις δεκάδες ψεύτικες φήμες, στην οποία απαντάει, είναι εκείνη που λέει ότι στα γυρίσματα έπινε μπίρα φτιαγμένη από μοναχούς: «Κατά κανόνα δεν πίνω μπίρα». Προτιμάει το ουίσκι ή την τεκίλα: «Μου αρέσει πολύ η τεκίλα. Είναι ένα από αυτά τα ποτά που κάνουν ένα πολύ συγκεκριμένο μεθύσι».

Πάντως, ο Ράντκλιφ θεωρεί «ένα από τα καλύτερα που ειπώθηκαν: Εχω βάλει να φτιάξουν ένα γυμνό γλυπτό του εαυτού μου για να το βάλω στο σαλόνι μου. Δεν ξέρω πόσο φουσκωμένο νομίζουν ότι είναι το εγώ μου».

Μετρώντας δεκάδες παραδείγματα παιδιών-θαυμάτων που δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την πρόωρη διασημότητά τους με καταστροφικά αποτελέσματα, ο Ράντκλιφ απέναντί τους φαίνεται προσγειωμένος, ώριμος και διανοούμενος.

Μόλις έκλεισε τα 18, αντί να τρέξει να αγοράσει αμάξι, όπως οι συνομήλικοί του, εκείνος αγόρασε ένα έργο του Νεοϋρκέζου καλλιτέχνη Τζιμ Χότζες, το οποίο ήταν η αιτία να γνωριστεί με τον κόσμο των τραβεστί. Υστερα έφυγε από το πατρικό του και βρήκε κορίτσι από τη δουλειά (συμπρωταγωνιστούσαν στη θεατρική παράσταση «Εquus»).
Ο Ράντκλιφ είναι μανιώδης αναγνώστης. Εχει συλλογή με τους σημαντικότερους συγγραφείς από τα 1700, 1800, 1900 και λίγους του 21ου αιώνα - «Οταν η Ρόουλινγκ μπήκε στο δωμάτιο με τη συλλογή, διάλεξε Τζορτζ Ελιοτ, Τζόζεφ Κόνραντ και Ναμπόκοφ».

Ο Ράντκλιφ γράφει ο ίδιος ποίηση, χωρίς να αποκαλύπτει το ψευδώνυμο με το οποίο υπογράφει, ενώ το πάθος του είναι τα διηγήματα: «Υπάρχει τέχνη στο διήγημα - λατρεύω τον Ρέιμοντ Κάρβερ και τον Τσέχοφ- χωρίς να θέλω να ακουστώ πιο κουλτουριάρης απ' όσο είμαι».

Οσο για τον τρόπο που χειρίζεται αυτή την επιτυχία: «Υπήρξαν άνθρωποι που προσπάθησαν να με εκμεταλλευτούν... Πιθανόν να έδειχνα και μεγάλη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. Αλλά, αν είσαι στη θέση μου, έχεις δύο επιλογές. Είτε αποκόβεσαι από όλο τον κόσμο ή τους δέχεσαι όλους και περιστασιακά κάποιος θα προσπαθήσει να επωφεληθεί. Προτιμώ να είμαι ο άνθρωπος που δέχεται ανθρώπους. Γιατί, ως ηθοποιός, οι άνθρωποι είναι οι καλύτερες πηγές σου».


Η παρέα του Τριφό

Οταν ο Ράντκλιφ αναφέρεται στα φιλμ Χάρι Πότερ, που έχουν ξεπεράσει τον Τζέιμς Μποντ ως η πιο επιτυχημένη σειρά ταινιών στην ιστορία του κινηματογράφου, εκείνος προτιμά μια διαφορετική σύγκριση: «Ξέρετε γιατί είμαι περήφανος περισσότερο απ όλα; Είναι οι μοναδικές ταινίες από την εποχή της σειράς του Αντουάν Ντουνέλ του Τριφό, με πρωταγωνιστή έναν ήρωα, ο οποίος από τα 11 φτάνει στα 20. Είναι ευτυχία να ανήκεις στην παρέα του Τριφό».


ΣΟΦΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
[email protected]