Έγινε σταρ μετά από ένα ... μεθύσι!

13.07.2009
Ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Ζακ Γαλιφιανάκης μιλά για την απρόσμενα μεγάλη επιτυχία της νεανικής κωμωδίας «The hangover» και τη σχέση του με την αμερικανική σόουμπιζ

«Με έχουν κατηγορήσει ότι κι εγώ ο ίδιος είμαι «παράξενος» και δεν συμφωνώ με αυτό. Αλλά το «παράξενο» είναι διασκεδαστικό να το ερμηνεύεις, γιατί το αντικοινωνικό ή το αφύσικο μου φαίνεται αστείο. Αλλά, ναι, χρειαζόταν να είναι λοξός γιατί έπρεπε να είναι ο τύπος που κανείς δεν θέλει τριγύρω. Πολλοί άνθρωποι δεν ελκύονται από ιδιόρρυθμους τύπους».

Ο Ζακ Γαλιφιανάκης είναι ο Αλαν του «Hangover». Αυτός ο μουσάτος, αλλόκοτος τυπάκος με τη στρογγυλή κοιλιά που όλοι στραβοκοιτούν και θέλουν να φύγει από δίπλα τους, γιατί μιλάει περίεργα και κάνει ακόμα πιο απίστευτα πράγματα. Εντάξει, αυτό είναι ένας ρόλος, θα πείτε. Ποιος είναι, όμως, στην πραγματικότητα ο Ελληνοαμερικανός Γαλιφιανάκης που, αν και σε δεύτερο ρόλο, κλέβει την παράσταση στο πιο απρόσμενο χιτ του καλοκαιριού;

Η κωμωδία του Τοντ Φίλιπς («The hangover» κατά τον αμερικανικό της τίτλο ή ελληνιστί «Δε χανγκόβερ», όπως έχει επικρατήσει διεθνώς να λέγεται ο πονοκέφαλος της επόμενης μέρας ύστερα από ένα γερό μεθύσι!) βγήκε στις ΗΠΑ στις 5 Ιουνίου, για να κάνει μια ελαφρώς μεθυσμένη πορεία στο μποξ όφις και να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις το τρίτο τριήμερο προβολής της.
Μεγάλη επιτυχία για τον σκηνοθέτη, που κατάφερε να κάνει τους Αμερικανούς να πέσουν κάτω από τα γέλια, αλλά και για τους πρωταγωνιστές Μπράντλεϊ Κούπερ, Εντ Χελμς και Τζάστιν Μπάρθα.


«Ανέκφραστο χιούμορ»

Και για τον Ζακ Γαλιφιανάκη, φυσικά. Υποδυόμενος τον απροσάρμοστο μιας αντροπαρέας που φεύγει για ένα τρελό μπάτσελορ πάρτι στο Λας Βέγκας, ο σταντ απ κωμικός έγινε αστέρι προσφέροντας τις καλύτερες κωμικές στιγμές της ταινίας: το αστείο φιζίκ του σε συνδυασμό με το «ανέκφραστο χιούμορ του» συναγωνίζεται την αρρενωπή γοητεία του πρωταγωνιστή Κούπερ και κερδίζει στα σημεία. Ετσι μάθαμε κι εμείς πως υπάρχει ακόμη ένας Ελληνοαμερικανός με όνομα στη σόουμπιζ...

Γεννημένος πριν από 40 χρόνια σε μια ήσυχη πόλη της Βόρειας Καρολίνας, ο Γαλιφιανάκης μετακόμισε στη Νέα Υόρκη παρατώντας την τελευταία στιγμή το πανεπιστήμιο. Στη μητρόπολη των ΗΠΑ αποφάσισε να εξασκήσει την κωμική του φλέβα σε ένα φαστφουντάδικο στην Τάιμς Σκουέαρ, όπως και σε κλαμπ και καφετέριες.

Στη συνέχεια, από εισπράκτορας σε λεωφορείο έπιασε την πρώτη του σοβαρή δουλειά ως ηθοποιός στη φαρσοκωμωδία του τηλεοπτικού δικτύου NBC «Boston common». Από εκεί και ύστερα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Ο Γαλιφιανάκης άρχισε να παίρνει μέρος στα δημοφιλή τηλεοπτικά σόου των Ντέιβιντ Λέτερμαν, Κόναν Ο’ Μπράιεν και Τζίμι Κίμελ, για να ακολουθήσουν κωμωδίες σαν το «Τζακ ποτ στον έρωτα» με τους Κάμερον Ντίαζ και Αστον Κούτσερ και το οσκαρικό «Ταξίδι στην άγρια φύση» του Σον Πεν. Παράλληλα, συνέχισε να δουλεύει στην τηλεόραση, όπου, ανάμεσα σε άλλα, είχε και δικό του τοκ σόου.

Ο,τι θα δούμε στο «Hangover» έχει το προσωπικό του στίγμα. «Η περίληψη της ταινίας ήταν πολύ λεπτομερής», εξηγεί. «Αλλά κάθε σκηνοθέτης κωμωδίας θέλει να αυτοσχεδιάζεις. Αυτοσχεδιάσαμε πολύ. Υπήρξαν πολλές ατάκες που προέκυψαν αυτοσχεδιαστικά. Οπως υπήρξαν και πολλές ατάκες που ήταν στο σενάριο και ήταν ωραίες έτσι όπως ήταν. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν όταν είσαι στο γύρισμα, γι’ αυτό, κατά κάποιον τρόπο, ακολουθείς τη ροή».

Ο απροσάρμοστος στο κοινωνικό περιβάλλον Αλαν, που πασχίζει υπερβολικά να δεθεί με τους υπόλοιπους τρεις φίλους, θα γίνει από περίγελος η ψυχή της παρέας. Και του γλεντιού.

Ενας σημαντικός κρίκος στην εξιχνίαση μιας σειράς γεγονότων που έχουν περάσει στη λήθη, καθώς το χανγκόβερ έχει προκαλέσει την απόλυτη αμνησία... «Δεν προβλεπόταν από το σενάριο να έχω αυτό το περίεργο καψούρεμα με τον χαρακτήρα του Μπράντλεϊ Κούπερ, ώστε στο τέλος να χτενίζω τα μαλλιά μου όπως αυτός. Αυτό ήταν κάτι που βρήκαμε εμείς, σαν να τον φλέρταρα. Αλλά δεν ήταν φλερτ. Ηταν απλώς ό,τι ήθελα να αρέσω σε αυτόν τον κουλ τύπο. Οταν είσαι παιδί και υπάρχει ένας πολύ φίνος τύπος απέναντί σου, θέλεις να είσαι το ίδιο εντάξει. Οπότε, αυτό το αστείο επινοήθηκε και παρέμεινε σε όλη την ταινία».

Ο αυθεντικός Γαλιφιανάκης, πάντως, ισχυρίζεται ότι δεν συμβιβάζεται... Ούτε και στην τηλεόραση, στο σατιρικό του τοκ σόου (στο «Between two ferns», ο οικοδεσπότης που υποδύεται όχι μόνο δεν ξέρει πολλά για τους καλεσμένους του, αλλά και δεν ενδιαφέρεται να μάθει κιόλας). «Τώρα με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε ότι θέλουν να συμμετέχουν. Από τη στιγμή που ξεκινά αυτό, αισθάνομαι ότι ξεπουλάει λίγο. Και δεν με ενδιαφέρει να το κάνω, πραγματικά. Θα ήθελα να πάρω συνέντευξη από την Τζούντι Ντεντς. Μια ηθοποιός όπως αυτή θα ήταν καλή. Αλλά αυτοί οι αλήτες του Χόλιγουντ δεν με ενδιαφέρουν», λέει με το «παράξενο» ύφος του.

Ο Αλαν (Ζακ Γαλιφιανάκης), ο Στου (Εντ Χελμς) και ο Φιλ (Μπράντλεϊ Κούπερ) βρίσκονται στο Λας Βέγκας για το εργένικο πάρτι του μελλόνυμφου Νταγκ (Τζάστιν Μπάρθα) αλλά την επόμενη μέρα ξυπνούν χωρίς να θυμούνται τίποτα από το προηγούμενο βράδυ. Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα ως τη γαμήλια τελετή και τον γαμπρό εξαφανισμένο, η παρέα των τριών ξεκινά να λύσει τον γρίφο της πιο ξέφρενης νύχτας της ζωής τους.


ANTA ΔΑΛΙΑΚΑ