Τζούλι και Τζούλια στην κουζίνα!

06.08.2009
Η Μέριλ Στριπ αφήνει στην άκρη τα φλοράλ καφτάνια της ώριμης «χίπιασσας» του «Mamma Mia!», βγάζει το ράσο και την αυστηρή έκφραση της αδελφής Αλοϊσιους από την «Αμφιβολία» και φορά το χαμόγελο της τηλεοπτικής μαγείρισσας Τζούλια Τσάιλντ, στην τελευταία ταινία της Νόρα Έφρον με τίτλο Julie & Julia.

Η Μέριλ Στριπ αφήνει στην άκρη τα φλοράλ καφτάνια της ώριμης «χίπιασσας» του «Mamma Mia!», βγάζει το ράσο και την αυστηρή έκφραση της αδελφής Αλοϊσιους από την «Αμφιβολία» και φορά το χαμόγελο της τηλεοπτικής μαγείρισσας Τζούλια Τσάιλντ, στην τελευταία ταινία της Νόρα Έφρον (Sleepless in Seattle, You’ve Got E-Mail, Michael, αλλά και Bewitched) με τίτλο Julie & Julia. Στο πλευρό της η συμπρωταγωνίστριά της στην Αμφιβοία, Έιμι Άταμς, ο Στάνλεϊ Τούτσι (στο ρόλο του άντρα της Στριπ) και ο Κρις Μεσίνα (ως σύζυγος της Άνταμς).

Η ιστορία ακολουθεί τις παράλληλες πορείες δύο γυναικών με πολύ διαφορετική ζωή που τις συνδέει η κοινή τους αγάπη για τη μαγειρική και βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Julie Powell, όσο και σε αυτό της Julia Child με τίτλο «Η ζωή μου στη Γαλλία». Όλα αρχίζουν όταν η Julie (-ουσιαστικά πρόκειται για την Powel, τη συγγραφέα του βιβλίου, την οποία υποδύεται η Άνταμς) μια υπάλληλος γραφείου αποφασίζει να πειραματιστεί με το θρυλικό βιβλίο μαγειρικής της Child «Mastering the Art of French Cooking», ανεβάζοντας στο blog της στο διαδίκτυο τις καθημερινές της περιπέτειες στην κουζίνα. Κι επειδή όταν υπάρχει πάθος, αγάπη και ... πολύ βούτυρο, όλα είναι πιθανά, ο νέος γευστικός κόσμος που ανοίγεται μπροστά της και σύντομα την κυριεύει, βρίσκει κι άλλους πιστούς οπαδούς.

Αν και στα στιγμιότυπα του τρέιλερ η ερμηνεία της Στριπ, μοιάζει να έρχεται αβίαστα, χωρίς καθόλου προσπάθεια, η ίδια διαβεβαιώνει ότι ο ρόλος ενείχε δυσκολίες: «Είναι πολλές οι προκλήσεις όταν πρέπει να υποδυθείς ένα υπαρκτό πρόσωπο» λέει η ηθοποιός.

Η Τζούλια Τσάιλντ, που πέθανε το 2004, έγινε γνωστή για τη συνεισφορά της στη μαγειρική στο σπίτι -με μια πολύ προσιτή προσέγγιση των μέχρι τότε περίπλοκων γαλλικών συνταγών- ενώ πολλοί τη θυμούνται για τον ενθουσιασμό της, την εμμονή της με την τελειότητα, αλλά και το πηγαίο χιούμορ της.

«Ήταν πάντα αισιόδοξη για τη ζωή, τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετώπιζε και τελικά τα κατάφερνε. Προσέδωσε ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης στις νοικοκυρές, αλλά και σε όλους τους αρχάριους μάγειρες που δεν έχουν την τεχνική των μεγάλων chef. Σου μιλούσε σα μια παλιά φίλη, χωρίς την υποκριτική ευγένεια που όλοι περιμένουμε από τις τηλεοπτικές προσωπικότητες. Κι αυτό, γιατί έγινε διάσημη όταν ήδη είχε συμπληρώσει τα πενήντα της χρόνια, ώστε αυτή η φήμη να μη μπορεί να την επηρεάσει σε βασικά σημεία του χαρακτήρα της. Παρέμεινε αυτή που ήταν» αναφέρει η Στριπ.

Η Έιμι Άνταμς, χωρίς να μοιράζεται στα πλατό ούτε μια κοινή σκηνή με τη Στριπ, είναι το alter ego της στο φιλμ. «Υποδύομαι τη Τζούλι Πάουελ, που δουλεύει σε μια εταιρεία στο Μανχάταν και καθώς πλησιάζει στα τριακοστά της γενέθλια αρχίζει να αναρωτιέται τι είναι τελικά αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή της και πώς να το πετύχει», λέει η επίσης υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός.
«Μαζί με τον άντρα της σκέφτεται την ιδέα της μαγειρικής, δηλαδή να εκτελεί τις συνταγές με οδηγό το βιβλίο της Τζούλια Τσάιλντ και να ανεβάζει τις εμπειρίες της σε ένα μπλογκ».

Όπως περιγράφει η σκηνοθέτης Νόρα Έφρον, από την πρώτη στιγμή ενθουσιάστηκε με την ιδέα της κινηματογραφικής μεταφοράς μιας ιστορίας με επίκεντρο τη Τζούλια Τσάιλντ: «Μεγάλωσα μαζί της. Αγόρασα το βιβλίο της όταν ήλθα στη Νέα Υόρκη. Όλοι έπρεπε να το έχουν. Δε θα μπορούσες να λέγεσαι πολιτισμένος άνθρωπος εκείνη την εποχή εάν δεν είχες αυτό το βιβλίο και αν δε σέρβιρες μοσχάρι Bourguignon όταν καλούσες φίλους για δείπνο. Τελικά νομίζω ότι έχω περάσει πολλές ώρες μιλώντας με τη Τζούλια στη φαντασία μου, καθώς εκτελούσα τις συνταγές της. Γι ‘ αυτό κι ένιωσα από την αρχή έτοιμη να προχωρήσω με την ταινία».

Η ταινία κυκλοφορεί από 7 Αυγούστου στις ΗΠΑ και θα  ... δώσει γεύση στις ελληνικές αίθουσες το φθινόπωρο, ξεκινώντας με την προβολή της στις Νύχτες Πρεμιέρας.


Ανθή Νταουσάνη