Κωνσταντίνα Βούλγαρη

29.06.2007
Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη είναι κόρη του Παντελή Βούλγαρη και της Ιωάννας Καρυστιάνη και αδελφή του επίσης σκηνοθέτη - και όχι μόνο - Αλέξανδρου Βούλγαρη («Κλαις;», «Ροζ»).

28 ετών πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτις
φωτογραφία: Νικόλας Πράκας

Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη είναι κόρη του Παντελή Βούλγαρη και της Ιωάννας Καρυστιάνη και αδελφή του επίσης σκηνοθέτη - και όχι μόνο - Αλέξανδρου Βούλγαρη («Κλαις;», «Ροζ»).

Και η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, με τίτλο «Valse Sentimental», είναι η δική της διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Με τον Θάνο Σαμαρά και τη Λουκία Μιχαλοπούλου να χορεύουν ένα «συναισθηματικό βαλς» στους δρόμους των Εξαρχείων χωρίς να τους συλλάβει κανείς, γιατί τον Αύγουστο ακόμα και οι μπάτσοι πάνε διακοπές!

Λίγο αυτοσχεδιαστικό, λίγο προϊόν ομαδικής συνεργασίας, με συχνές διακοπές για να ελέγξουν το φαγητό που ψηνόταν στο φούρνο, η Κωνσταντίνα και το συνεργείο της κατάφεραν ωστόσο να διατηρήσουν ακέραιο το συναίσθημα της πρωτότυπης ιδέας - μολονότι αρχικά ξεχείλιζε για 8,5 ολόκληρες ώρες, αλλά κατέληξε να βγει απ το μοντάζ γύρω στις δύο ώρες.

Θα προτιμούσε να απέχει από γλέντια και βραβεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίξει την ταινία - αν μη τι άλλο για να τιμήσει όσους δούλεψαν σ' αυτήν. «Την ταινία μου την έκανα σε μια φάση που ένιωθα εγκλωβισμένη και μιλάει για προσωπικά πράγματα. Απ τη στιγμή, όμως, που κάποιος έχει επιλέξει ένα εκφραστικό μέσο που έχει τόση δύναμη, είναι πολυτέλεια να το σκορπάει σε πράγματα που δεν έχουν τόση σημασία. Δεν μπορείς να μένεις κλεισμένος σπίτι σου και να σκέφτεσαι μόνο τα υπαρξιακά σου, όταν έξω απ την πόρτα σου γίνεται χαμός».

Προς το παρόν άνεργη (!) και μόνιμα ερωτευμένη με την καλλιτεχνική αυτονομία του Αρη Ρέτσου, αναπολεί τα πιο ωραία χρήματα που έβγαλε ποτέ στη ζωή της, κάνοντας μαθήματα κινηματογράφου στο Μενίδι. « Ηταν ένα σχολείο, όπου όλοι ήταν μεγαλύτεροί μου, από τις καθαρίστριες που ξυπνάγανε 6 ώρα το πρωί, καθάριζαν, έπαιρναν τα παιδιά τους απ το σχολείο, μαγειρεύανε και μετά έρχονταν για μάθημα μέχρι τσιγγάνους. Κάναμε όλοι μαζί ταινίες, ήτανε εθελοντική δουλειά, οπότε δεν πληρωνόμουνα, αλλά οι καθηγητές έβγαλαν από μόνοι τους ένα πολύ μικρό κονδύλι και με πληρώσανε. Αισθάνθηκα πραγματικά πολύ περήφανη γι αυτά τα λεφτά και έτσι θέλω να συνεχίσω να ζω».

Με όνειρό της από μικρή να κάνει όσα περισσότερα ντοκιμαντέρ μπορεί, ξεκίνησε από τη σχολή Σταυράκου για να βρεθεί αργότερα στο National Film School στην Αγγλία, κι αν δεν ήταν ο Νίκος Γραμματικός, ίσως να βρισκόταν ακόμη εκεί. Ο λόγος που γύρισα πίσω είναι «Ο Βασιλιάς» του Γραμματικού. Είδα την ταινία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και σκέφτηκα ότι απ τη στιγμή που ο Γραμματικός έκανε αυτή την ταινία στην Ελλάδα, μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις οπουδήποτε.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΥΛΑΚΗ

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, «Valse Sentimental», θα κάνει πρεμιέρα την επόμενη σεζόν.