Fish Tank

19.11.2009
Η δεκαπεντάχρονη Μία, που ζει με τη μικρότερη αδελφή της και τη μοναχική μητέρα της, προκαλεί διαρκώς προβλήματα στην οικογένειά της, στις παρέες, παντού...

H ζωή της δεκαπεντάχρονης Μία συνταράσσεται όταν η ανύπανδρη μητέρα της φέρνει στο σπίτι τον καινούργιο της (και πολύ σέξι) φίλο. Ο νέος εραστής της γίνεται αφορμή για το πρώτο ερωτικό σκίρτημα της Μία, η οποία, μέχρι τότε, παγιδευμένη σε ένα περιβάλλον που δεν την κατανοεί και δεν τη σέβεται είχε δημιουργήσει το δικό της κόσμο, τη δική της αεροστεγή γυάλα.


Η Άρνολντ δεν είναι φυσικά καμία τυχαία: το πολυβραβευμένο «Red Road» του 2006 αλλά και η οσκαρική λάμψη του μικρού μήκους «Wasp» έρχονται να ενισχύσουν την εντύπωση που αφήνει η ταμπέλα «φιλμ βραβευμένο στις Κάννες». Το καστ; Αποδεικνύεται δυνατό χαρτί. Ο Μάικλ Φασμπέντερ (του Hunger και πρόσφατα των ταραντινικών Basterds) δείχνει για ακόμα μια φορά την κλάση του, ενώ σε αποκάλυψη του φιλμ αναδεικνύεται η νεαρή Κέιτι Τζάρβις που τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Εδιμβούργο. Στο ρόλο της μητέρας η Κίρστον Γουέρινγκ που είχε ξεχωρίσει για την ερμηνεία της στο "It’ s a Free World".


Με το βραβείο Επιτροπής των Καννών στις αποσκευές της, η Άντρεα Άρνολντ αποθεώνει τη σκηνοθετική λιτότητα κλείνοντας το μάτι στο σινεμά του Κεν Λόοουτς. Η ταινία ποντάρει στις ειλικρινείς ερμηνείες και στη straight forward δύναμη μιας απλής ανθρώπινης ιστορίας. Δεν υποπίπτει σε ολισθήματα μελοδραματισμού και δεν οδηγεί τους ήρωες στην απόγνωση μόνο και μόνο για να συγκινήσει. Υπηρετεί ένα «μετρημένο» σινεμά της καθημερινότητας, σκιαγραφώντας ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο (τη ζωή στα απρόσωπα blocks των απόκεντρων φτωχών συνοικιών της Βρετανίας), με μια σκηνοθετική ματιά όπου ο λυρισμός και οι ρεαλιστικές εικόνες ισορροπούν με επιτυχία. Τελικά -και παρά το κάπως προβλέψιμο σενάριο- καταφέρνει να σε καθηλώσει.


Ανθή Νταουσάνη