Η Τριλογία Του Κόσμου: Το Αστέρι Του Βορρά

11.12.2007
Η New Line προφανώς θεώρησε ότι τέσσερα χρόνια είναι αρκετά προκειμένου να αποτινάξει ο μέσος θεατής από πάνω του τον Αρχοντα των Δαχτυλιδιών και να μην υποκύψει σε συγκρίσεις μ΄ αυτόν.
H Λάιρα Μπελάκουα είναι ένα εξαιρετικά εκκεντρικό κορίτσι που μεγαλώνει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Όχι της γνωστής Οξφόρδης, αλλά ενός παράλληλου με το δικό μας κόσμο, με πολλές ομοιότητες και άλλες τόσες διαφορές. Στον κόσμο της Λάιρας ο κάθε άνθρωπος έχει ένα δαιμόνιο (τη συνείδησή του) κι εκείνο της Λάιρας λέγεται Πανταλεήμων.
Με τον Πανταλεήμονα στο πλάι της, η Λάιρα θα ζήσει τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής της ταξιδεύοντας στο Βορρά προκειμένου να σώσει τον καλό της φίλο Ρότζερ. Με οδηγό το «αληθειόμετρο» μία μαγική χρυσή πυξίδα (Golden Compass) θα γνωρίσει τον κόσμο των μαγισσών, θα συναναστραφεί με δυο από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του κόσμου της, τον θείο της Λόρδο Άσριελ και την κυρία Κάλτερ και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη φιλία του Γιόρεκ Μπάρνισον, μιας λευκής αρκούδας.
Η Λάιρα δεν είναι μια συνηθισμένη κοπέλα της ηλικίας της, αλλά γύρω από την ενηλικίωσή της υφαίνεται ένα ολόκληρο σύμπαν πιθανοτήτων και γεγονότων που οι επιλογές της θα είναι καθοριστικές για το μέλλον όχι μόνο της ίδιας και των αγαπημένων της προσώπων, αλλά και όλου του κόσμου της.

Η New Line προφανώς θεώρησε ότι τέσσερα χρόνια είναι αρκετά προκειμένου να αποτινάξει ο μέσος θεατής από πάνω του τον Αρχοντα των Δαχτυλιδιών και να μην υποκύψει σε συγκρίσεις μ΄ αυτόν. Ετσι και «έφερε» στις οθόνες μας το «Aστέρι του Βορρά», μία αστραφτερή υπερπαραγωγή που κόστισε γύρω στα 180 εκατομμύρια δολάρια. Μολονότι η ταινία έχει πολύ καλές προδιαγραφές καθώς βασίζεται στο βιβλίο του Φίλιπ Πούλμαν και εντάσσεται σε μία ευρύτερη τριλογία, δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας. Πλέον τα ακριβά σκηνικά και λαμπεροί ηθοποιοί, όπως το δίδυμο Νικόλ Κίντμαν - η οποία τω όντι είναι πολύ εντυπωσιακή- και Ντανιελ Κρεγκ, δεν αρκούν για να προκριθεί μία ταινία στις προτιμήσεις του κοινού.
Με μοναδικό έξυπνο και ενδιαφέρον εύρημα αυτό του δαιμονίου - συνείδηση, το «Αστέρι του Βορρά» βρίθει από χιλιοειδωμένα κλισέ του είδους. Αλλα χαρακτηριστικά του; Χαλαρή και κουραστική πλοκή με αποκορύφωμα τις θρησκευτικές αιχμές, τελείως αναμενόμενη σκηνοθεσία και συμβατικές αρπαγοερμηνείες.

Γεωργία Οικονόμου