Μπρίτανι Μέρφι: Το κορίτσι που μας άφησε πίσω

21.12.2009
H Μπρίτανι Μέρφι, γλυκιά τόσο επί της οθόνης όσο και εκτός αυτής, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που την είχαν συναντήσει από κοντά, ξεκίνησε την καριέρα της με σύντομες τηλεοπτικές εμφανίσεις σε σειρές σαν τον "Πάρκερ Λιούις" ή το "Σπίτι για Πέντε".

H Μπρίτανι Μέρφι, γλυκιά τόσο επί της οθόνης όσο και εκτός αυτής, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που την είχαν συναντήσει από κοντά, ξεκίνησε την καριέρα της με σύντομες τηλεοπτικές εμφανίσεις σε σειρές σαν τον "Πάρκερ Λιούις" ή το "Σπίτι για Πέντε". Ο πρώτος της σημαντικός ρόλος ήρθε όταν έπαιξε την Τάι, μια από τις πιο αξέχαστες φιγούρες του απολαυστικού "Clueless" της Έιμι Χέκερλινγκ, στο πλάι της Αλίσια Σίλβερστοουν.

Συνέχισε με μια σειρά από σημαντικούς ρόλους σε ταινίες σαν το "8 Mile", το "Girl, Interrupted" (όπου κέρδισε πολλούς επαίνους δίπλα στην αβανταδόρικη ερμηνεία της βραβευμένης με Όσκαρ Αντζελίνα Τζολί), το "Don't Say a Word" με τον Μάικλ Ντάγκλας, το αξέχαστο φιλμικό τριπάκι "Spun" του Γιόνας Άκερλουντ (μετά το οποίο φούντωσαν επίμονες φήμες που ήθελαν τη Μέρφι εθισμένη στα ναρκωτικά) και φυσικά το "Sin City" του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ.

Τη χαρακτηριστική της χροιά δάνεισε σε ουκ ολίγες animated παραγωγές, είτε στην τηλεόραση με το "King of the Hill" και το "Futurama" (από τον δημιουργό των "Simpsons") είτε στο σινεμά με το "Happy Feet", ενώ υπήρξε και μέλος μπάντας στις αρχές των '90s, ονόματι Blessed Soul. 

Στην κινηματογραφική κοινότητα η είδηση του ξαφνικού θανάτου της προκάλεσε σοκ, ενώ τα status updates σε facebook και twitter υπογραμμίζουν τη μεγάλη λύπη του κοινού. Στο twitter, όπου η φράση "RIP Μπρίτανι Μέρφι" έγινε νούμερο 1 θέμα σε αναφορές, ο Άστον Κούτσερ έγραψε "σήμερα ο κόσμος έχασε ένα μικρό κομμάτι λιακάδας. Συλλυπητήρια στην οικογένεια της Μπρίτανι, στον σύζυγό της και στην φανταστική της μητέρα Σάρον". (Η Μέρφι και ο Κούτσερ διατηρούσαν δεσμό στις αρχές της δεκαετίας.)

Η μητέρα της, Σάρον, στο παρελθόν νίκησε τον καρκίνο και η Μπρίτανι συχνά την ανέφερε ως κυριότερη πηγή έμπνευσης και κουράγιου για την ίδια. Η Μπρίτανι Μέρφι αφήνει ακόμα πίσω τον σύζυγό της για δύο χρόνια, Σάιμον Μόντζακ.

Ακόμα τραγικότερα, η Μέρφι βρισκόταν εν μέσω της μεγαλύτερης δημιουργικής της περιόδου, με 5 ταινίες σε διάφορα στάδια του post-production. Κυριότερη εξ αυτών, η περιπέτεια "The Expendables" του Συλβέστερ Σταλόνε, όπου θα τη δούμε το καλοκαίρι του 2010 δίπλα σε ένα καστ που περιλαμβάνει τους Μπρους Γουίλις, Μίκι Ρουρκ, Τζέισον Στέιθαμ, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και φυσικά τον ίδιο τον Σλάι.

Θοδωρής Δημητρόπουλος