Ο Μικρός Νικόλας

21.12.2009
Ο μικρός Νικόλας είναι ένα αθώο, χαριτωμένο αγόρι που ζει με την οικογένεια και τους φίλους του και περνάει τόσο καλά που δεν θέλει τίποτα να αλλάξει στη ζωή του. Έλα όμως που πάντα κάτι αλλάζει.

Οι περιπέτειες του γνωστού μας εικονογραφημένου Μικρού Νικόλα παιρνούν πλέον στη μεγάλη οθόνη σε μια τυπικά γαλλική παραγωγή.

Οι εικονογραφημένες περιπέτειες των Σαμπέ και Γκοσινί με ήρωα τον Μικρό Νικόλα έχουν γαλουχήσει γενιές και γενιές Ευρωπαίων, Γάλλων και μη. Τα τελευταία χρόνια δε, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας αναβίωσης αυτής της παιδικής νοσταλγίας με την επανέκδοση των βιβλίων και τη διοργάνωση εκθέσεων με τα αυθεντικά σκίτσα.

Τώρα, οι ευφάνταστες περιπέτειες του σκανταλιάρη Νικόλα εξαργυρώνονται και στη μεγάλη οθόνη, όχι όμως και με την απαιτούμενη φαντασία. Ο Νικόλας φοβάται πως η μαμά του είναι έγκυος και οι γονείς του θέλουν να τον ξεφορτωθούν και γι'αυτό αποφασίζει μαζί με τους φίλους του να προσλάβουν γανγκστερ που θα εξαφανίσει το νεογέννητο.

Το αψεγάδιαστο καστ των μικρών ηρώων θυμίζει περισσότερο ατσαλάκωτα καλομαθημένα πιτσιρίκια παρά τους διαβολάκους του Γκοσινί ενώ η απλότητα των σχεδίων έχει αντικατασταθεί από μια πλούσια παραγωγή, βγαλμένη από εγχειρίδιο του Ζαν-Πιερ Ζενέ. Ο Λορέν Τιράρ σκηνοθετεί μάλλον μια συρραφή επεισοδίων των ιστοριών που αγαπήσαμε με στόχο το γέλιο και τη συγκίνηση χωρίς να πετυχαίνει αβίαστα ούτε το ένα ούτε το άλλο. Και τελικά ο κινηματογραφικός Νικόλας μπορεί να είναι αψεγάδιαστος και αστείος με έναν προφανή τρόπο αλλά χάνει σε αυθεντικότητα.

Φαίδρα Βόκαλη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ