Νιάτα σ΄ έξαψη

15.03.2010
Ο Νικ Τουίσπ, ένας έφηβος με εμμονή γύρω από το σεξ, ερωτεύεται την Σίνι Σόντερς ενώ βρίσκεται σε οικογενειακές διακοπές.

Όχι, δεν πρόκειται ούτε για ντοκιμαντέρ για την εξεγερμένη νεολαία του Δεκέμβρη, όπως θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε από τον (αγγλικό) τίτλο, ούτε πρόκειται για μια νέα εκδοχή της Λολίτας, όπως αφήνει να εννοηθεί η αφίσα. Το «Νιάτα σε Έξαψη» (Youth in Revolt) είναι μία ακόμα ταινία ενηλικίωσης, μία ακόμα εφηβική ρομαντική κωμωδία. O Μιγκέλ Αρτέτα βέβαια αλλάζει λίγο τα δεδομένα, βασιζόμενος στην πετυχημένη εφηβική σειρά μυθιστορημάτων του Σ. Ντ. Πέιν με πρωταγωνιστή τον Νικ Τουίσπ.

Οι ήρωές του δεν είναι συνηθισμένοι Αμερικανοί έφηβοι: ακούν Σερζ Γκενσμπούρ και Σινάτρα, τους αρέσει ο Φελίνι και ο Όζου. Ο Νικ γνωρίζει την Σίνι και, για να την κατακτήσει, πρέπει να αφήσει το καλοκάγαθο και διανοουμενίστικο προφίλ του και να γίνει πραγματικά κακός. Για να το καταφέρει, υιοθετεί ένα alter ego, που τον καθοδηγεί στο παιχνίδι καταστροφής. Τελικά γίνεται τόσο κακός, που καταλήγει καταζητούμενος από την αστυνομία αλλά και από τους περισσότερους ανθρώπους που τον περιτριγυρίζουν. Στα συν της ταινίας η ερμηνεία του Μάικλ Σέρα, γνωστού μας από το Juno, που ενσαρκώνει επιτυχημένα τον διπλό του ρόλο. Τον πλαισιώνουν επάξια στους δεύτερους ρόλους, ο Στιβ Μπουσέμι, ο Ζακ Γαλιφιανάκης και ο Ρέι Λιότα.

Ωστόσο, αντί να εκμεταλλευτεί τα πρωτότυπα στοιχεία της πλοκής ή να αναδείξει περισσότερο τη σκοτεινή πλευρά του Νικ, στην πορεία η ταινία γοητεύεται από τα κλισέ και το εύκολο χιούμορ. Αν λοιπόν δεν είστε έφηβος και σε έξαψη ή δεν ψάχνετε μια ευχάριστη κωμωδία για Κυριακή απόγευμα, θα πρότεινα να νοικιάσετε καλύτερα το «Animal House» (το γνωστό μας Θηριοτροφείο) και να απολαύσετε για μια ακόμα φορά τα πραγματικά Νιάτα σε Έξαψη.

Μιχάλης Μάτσας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ