Περιουσιακά Στοιχεία

16.04.2008
Απρόθυμος εξαρχής να γίνει αντικείμενο ντοκιμαντέρ, ο Νικηφόρος Βρεττάκος λίγα μας αποκαλύπτει μετά θάνατον για τον πραγματικό εαυτό του. Περισσότερο τηλεοπτική βιογραφία παρά κινηματογραφικό προϊόν, τα Περιουσιακά Στοιχεία υπολείπονται συναισθηματικού βάθους, αφήνοντας τον έρωτα έξω από το μίγμα της επιτυχίας.

Απρόθυμος εξαρχής να γίνει αντικείμενο ντοκιμαντέρ, ο Νικηφόρος Βρεττάκος λίγα μας αποκαλύπτει μετά θάνατον για τον πραγματικό εαυτό του. Περισσότερο τηλεοπτική βιογραφία παρά κινηματογραφικό προϊόν, τα Περιουσιακά Στοιχεία υπολείπονται συναισθηματικού βάθους, αφήνοντας τον έρωτα έξω από το μίγμα της επιτυχίας. Τέκνα και σύζυγος ελάχιστα μοιάζουν να έχουν επηρεάσει την πορεία ενός μοναχικού και μάλλον μονόχνοτου ανθρώπου, που όσο περνούσαν τα χρόνια τόσο περισσότερο αποτραβιόταν στο προσωπικό του σύμπαν χωρίς να προσφέρει εξηγήσεις.

Κι όμως οι υπόνοιες είναι εκεί, κρυμμένες σε ανεξήγητες φωτογραφίες και μισόλογα που δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Με το τοπίο του Ταΰγετου ? της ιδιαίτερης πατρίδας του ? να έχει επηρεάσει την εσωτερική του γεωγραφία, έζησε μια ζωή διψασμένος για την πατρίδα που τον αποζημίωσε σε μια ηλικία που πλέον δεν την είχε ανάγκη. Οι αναφορές στο έργο του είναι λεπτομερείς, καθώς και στη βαρύτατη λογοτεχνική και ποιητική κληρονομιά που άφησε πίσω του, αλλά ελάχιστα μαθαίνουμε για τον ίδιο σαν άνθρωπο, ίσως γιατί ελάχιστα είχε να πει ο ίδιος για τον εαυτό του. Όλα όσα ήθελε να αποκαλύψει βρίσκονται ήδη στη διάθεσή σας στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς. Τα υπόλοιπα ήταν και θα παραμείνουν μυστήριο.

Δέσποινα Παυλάκη