Από το αλεύρι στο ψωμί

18.05.2011
Επιλέγουμε προϊόντα με βιολογική πιστοποίηση και ακολουθούμε απλές τεχνικές για επιτυχημένο αποτέλεσμα.

H τελευταία διατροφική κρίση με τις διοξίνες στη Γερμανία επαναφέρει επιτακτικά την ανάγκη της χρήσης βιολογικών προϊόντων στην καθημερινή μας διατροφή. Καθώς τα άλευρα και τα δημητριακά αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του διαιτολογίου μας (αρτοπαρασκευάσματα, πίτες, δημητριακά πρωινού και γλυκά) χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή τους, ενώ είναι σημαντικό να έχουν βιολογική πιστοποίηση.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, η αυξημένη ζήτηση για βιολογικά άλευρα έχει ωθήσει τους μεγάλους μύλους παραγωγής στο να προχωρήσουν στη συσκευασία πιστοποιημένων βιολογικών αλεύρων. Ακόμη και οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ άρχισαν να τυποποιούν βιολογικό αλεύρι με την επωνυμία τους, καθώς η τιμή του δεν παρουσιάζει μεγάλη διαφορά από το συμβατικό. Ετσι, μπορούμε πια να βρούμε εύκολα στην αγορά μαλακό ή σκληρό σιτάλευρο βιολογικής παραγωγής, καθώς επίσης και αλεύρι από κριθάρι, βρόμη, καλαμπόκι και σίκαλη. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι τα περισσότερα βιολογικά άλευρα είναι ολικής άλεσης, εμπλουτισμένα με φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών (ιδιαίτερα της ομάδας Β) από το αποκαλούμενο «λευκό» αλεύρι.

  • Σήμερα μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμο πιστοποιημένο βιολογικό ψωμί, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία δημητριακών πρωινού ?εκτός από τα ειδικευμένα καταστήματα? και στα περισσότερα σουπερ-μάρκετ.

ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΛΕΥΡΑ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Η χρήση τους είναι εύκολη. Ομως, απαιτείται περισσότερος χρόνος αναμονής ?ειδικά όταν παρασκευάζουμε ψωμί? και λίγο μεγαλύτερη υγρασία. Ισως δυσκολευτείτε κάπως να βρείτε έτοιμο βιολογικό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αλλά μπορείτε να το φτιάξετε εσείς αναμειγνύοντας 1 φλιτζάνι βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ και ½ κουταλάκι αλάτι, για να έχετε μια βιολογική σπιτική «φαρίνα».

Kώστας Tσίγκας