Το μήλο βγήκε απ'τον Παράδεισο (Μέρος Α)

06.05.2011
Μπορεί οι γιαγιάδες μας να μην γνώριζαν να τεκμηριώσουν επιστημονικά τις ευεργετικές ιδιότητες του μήλου αλλά από την εμπειρία τους γνώριζαν ότι το μήλο είναι «θαυματουργό». Διάβασε μυστικά γιατροσόφια με βάση το μήλο

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα λέει μια λαϊκή παροιμία και όχι τυχαία. Μπορεί οι γιαγιάδες μας να μην γνώριζαν να τεκμηριώσουν επιστημονικά τις ευεργετικές ιδιότητες του μήλου αλλά από την εμπειρία τους γνώριζαν ότι το μήλο είναι «θαυματουργό»…

Ήξερες ότι τα μήλα ενισχύουν τον οργανισμό σου και αποτελούν την λύση σε πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζεις; Η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων μήλων την ημέρα μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης ενώ κράμπες, λόξιγκας αλλά και η οδυνηρή περίοδος γίνονται παρελθόν.

Διάβασε μυστικά γιατροσόφια με βάση το μήλο που θα σε απαλλάξουν για πάντα από ενοχλητικά συμπτώματα χαρίζοντας σου υγεία τούρμπο!

Ένα μήλο την ημέρα κάνει πέρα…

… τις κράμπες

Η πρώτη γνωριμία με τις κράμπες έγινε σε νεαρή ηλικία και από τότε σε… συντροφεύουν συχνά. Η πιθανότερη αιτία εμφάνισής τους είναι η έλλειψη ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και βιταμινών Β και C. Όλα τα παραπάνω στοιχεία βρίσκονται στα μήλα. Το μηλόξιδο μπορεί επίσης μπορεί να αποβεί ευεργετικό εξαφανίζοντας τις κράμπες μια για πάντα. Η οξύτητά του αυξάνει τα οξέα του στομάχου και βελτιώνει την απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου.

Γιατροσόφι: Ανάμειξε δύο κουταλιές μηλόξιδο σε ένα ποτήρι νερό. Για καλύτερα αποτελέσματα πιες από το μείγμα τρία ποτήρια την ημέρα. Εναλλακτικά κάνε κομπρέσες με ζεστή πετσέτα ποτισμένη σε μηλόξιδο στα σημεία που παρουσιάζεις κράμπες.

… το άσθμα

Συχνά έχεις άσθμα, δύσπνοια, βήχα αλλά και ένα σφίξιμο στο στήθος που προκαλείται από υπερβολική ευαισθησία των αεραγωγών. Η διάγνωση του γιατρού δεν ήταν άλλη από το κοινό άσθμα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στο «American Journal Of Respiratory Critical Care Medicine», Βρετανοί ερευνητές ανέφεραν ότι οι ενήλικες που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μήλα την εβδομάδα είχαν σαφώς μειωμένο κίνδυνο άσθματος σε σχέση με αυτούς που δεν συμπεριλάμβαναν τα μήλα στη διατροφή τους. Σε άλλη μελέτη, τα παιδιά που η μητέρα τους κατά την εγκυμοσύνη έτρωγε μήλα βρέθηκαν να έχουν σημαντικά μικρότερα ποσοστά ροπής άσθμα συα πέντε πρώτα έτη της ζωής τους.

Τα μήλα και ο χυμός τους φαίνεται να έχουν αποτελούν ασπίδα του αναπνευστικού συστήματος με αντι-άσθματική δράση ισχυρότερη από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που αποτελούν φυσικούς μαχητές των ασθενειών ενώ παράλληλα έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση. Ένα μήλο 100 γραμμαρίων περιέχει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά απ’ ότι το πορτοκάλι και οκτώ φορές περισσότερα από μια μπανάνα.

Γιατροσόφι: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του μήλου βρίσκονται κυρίως στην φλούδα του γι΄αυτό μην ξεχνάς να συμπεριλαμβάνεις στην ημερήσια διατροφή σου ένα μήλο με τη φλούδα του.

… τα τσιμπήματα

Κάτι σε τσίμπησε. Ο πόνος και το τσούξιμο δεν περνά με τίποτα και ο ερεθισμός επεκτείνεται γύρω από το σημείο. Ξαφνικά θυμάσαι τη γιαγιά σου που έτρεχε πίσω σου με το μπουκάλι του ξυδιού κάθε φορά που μια σφίγγα ή ένα κουνουπάκι σε τσιμπούσε. Αποφασίζεις να το δοκιμάσεις…τι έχεις άλλωστε να χάσεις;

Είναι γεγονός ότι το μηλόξιδο μπορεί να απαλύνει τσιμπήματα όπως αυτά της σφήκας ή της μέδουσας. Το οξύ που περιέχει μετατρέπει ορισμένες τοξίνες όπως το δηλητήριο του κεντριού σε λιγότερο τοξικές.

Γιατροσόφι: Με ένα κομμάτι βαμβάκι άλειψε το σημείο όπου σε τσίμπησε σφήκα και θα δεις ανακούφιση. Οι πλύσεις με μηλόξιδο μετά από δάγκωμα τσούχτρας αποτελεί επίσης αποτελεσματικό γιατρικό για τη φαγούρα και τον ερεθισμό.

… την υψηλή αρτηριακή πίεση

Μελέτες δείχνουν ότι το μηλόξιδο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση αλλά και τη χοληστερόλη. Επίσης το μηλόξιδο βοηθά στην απώλεια βάρους. Όταν καταναλώνεται τακτικά, μειώνει το αίσθημα της πείνας ενώ ανεβάζει με βραδύτερο ρυθμό το σάκχαρο στο αίμα.

Μελέτη που διεξήχθη στις Η.Π.Α. Γυναίκες που έτρωγαν για έξι μήνες κάθε ημέρα 75 γραμμάρια από αποξηραμένα μήλα, ποσότητα που ισοδυναμεί με τέσσερα φρέσκα μήλα είδαν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους να μειώνονται δραστικά.

Γιατροσόφι: Πρόσθεσε μηλόξιδο στο φαγητό σου.

… τις στοματικές μολύνσεις

Τα μήλα περιέχουν ενώσεις όπως οι τανίνες που βοηθούν στην πρόληψη της περιοδοντίτιδας και άλλων ασθενειών της στοματικής κοιλότητας. Επιπλέον το μάσημα ενός τραγανού μήλου την ημέρα ενισχύει την υγεία των ούλων. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις της γνάθου λειτουργούν σαν άσκηση για τη στοματική κοιλότητα ενώ αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Γιατροσόφι: Μην περιμένεις να πέσεις το μήλο από τη μηλιά. Ένα μήλο την ημέρα θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις τη στοματική σου υγιεινή.

… τη διάρροια

Τα μήλα περιέχουν περισσότερη πηκτίνη από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Η πηκτίνη κατατάσσεται ανάμεσα σε αυτά που αποκαλούμε καλά βακτηρίδια και τα οποία σχηματίζουν ένα προστατευτικό επίστρωμα για τη βλεννογόνο του στομάχου. Το επίστρωμα αυτό καταπραΰνει και αποτρέπει ερεθισμούς στο έντερο. Παράλληλα διασπάται πλήρως από τα εντερικά βακτήρια και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του πεπτικού συστήματος ενώ έχει ήπια δράση κατά της διάρροιας.

Γιατροσόφι: Αν έχεις διάρροια, δοκίμασε να τρως ένα μήλο κάθε λίγες ώρες. Το βρασμένο μήλο είναι ακόμη πιο ευεργετικό σε αυτήν την περίπτωση. Η κυτταρίνη γίνεται πιο μαλακή και επιβραδύνει τις κινήσεις του εντέρου.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Πώς το μήλο θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το λόξιγκα, την αλλεργική ρινίτιδα, την οστεοπόρωση και άλλες παθήσεις; Διάβασε το Μέρος Β του άρθρου για να το μάθεις πατώντας εδώ.