Το μήλο βγήκε απ' τον Παράδεισο (Μέρος Β)

12.05.2011
Ενα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα λέει μια λαϊκή παροιμία και όχι τυχαία. Μπορεί οι γιαγιάδες μας να μην γνώριζαν να τεκμηριώσουν επιστημονικά τις ευεργετικές ιδιότητες του μήλου αλλά από την εμπειρία τους γνώριζαν ότι το μήλο είναι «θαυματουργό»…

Ενα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα λέει μια λαϊκή παροιμία και όχι τυχαία. Μπορεί οι γιαγιάδες μας να μην γνώριζαν να τεκμηριώσουν επιστημονικά τις ευεργετικές ιδιότητες του μήλου αλλά από την εμπειρία τους γνώριζαν ότι το μήλο είναι «θαυματουργό»…

Ηξερες ότι τα μήλα ενισχύουν τον οργανισμό σου και αποτελούν την λύση σε πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζεις; Η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων μήλων την ημέρα μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης ενώ κράμπες, λόξιγκας αλλά και η οδυνηρή περίοδος γίνονται παρελθόν. Διάβασε μυστικά γιατροσόφια με βάση το μήλο που θα σε απαλλάξουν για πάντα από ενοχλητικά συμπτώματα χαρίζοντας σου υγεία τούρμπο!

Ένα μήλο την ημέρα κάνει πέρα…

… το λόξιγκα

Το μηλόξιδο αποτελεί παραδοσιακή θεραπεία για τον λόξυγγα. Σε πολλές περιπτώσεις η αιτία για τους ενοχλητικούς θορύβους που βγάζεις άθελά σου είναι το γρήγορο και πολύ φαγητό. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα του γαστρικού οξέως του στομάχου επιβραδύνουν την πέψη των πρωτεινών ή των λιπαρών σακχαρωδών τροφών δημιουργώντας τη ξαφνική σύσπαση του διαφράγματος και των μεσοπλεύριων μυών.

Το μήλο και σε αυτήν την περίπτωση είναι σύμμαχός σου. Το μηλόξιδο αποκαθιστά την ισορροπία των οξέων του στομάχου σταματώντας τον σπασμό του διαφράγματος που δημιουργεί τον λόξιγκα.

Γιατροσόφι: Για την αντιμετώπιση του λόξιγκα πρόσθεσε 1 κουταλιά της σούπας μηλόξιδο μέσα σε ένα ποτήρι νερό και πιες το αργά.

… την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, ώστε αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά.

Ερευνητές ανακάλυψαν πως το μήλο περιέχει ένα φλαβονοειδές, που μόνο σε αυτό το φρούτο και το οποίο βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μια γαλλική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2005 διαπιστώνει επίσης πως μια ουσία που εντοπίζεται στο μήλο, η φλοριδζίνη, προστατεύει από την οστεοπόρωση και αυξάνει την οστική πυκνότητα. Επίσης οι φυτορμόνες και το βόριο που βρέθηκαν στα μήλα μπορούν να αποκαταστήσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση. Τα χαμηλά επίπεδα άλλωστε των οιστρογόνων είναι η κύρια αιτία που αρκετές γυναίκες εμφανίζουν οστεοπόρωση. Εν τω μεταξύ, η πηκτίνη αυξάνει την οξύτητα του στομάχου επιτρέποντας την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.

Γιατροσόφι: Φρόντισε από μικρή ηλικία την υγεία των οστών σου βάζοντας τα μήλα στη καθημερινή διατροφή σου.

… την αλλεργική ρινίτιδα

Τα μήλα είναι επίσης πλούσια σε κερκετίνη, που δρα σαν φυσικό αντιισταμινικό και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Η ουσία αυτή βρίσκεται κυρίως στο φλοιό τους, και ιδιαιτέρα στα κόκκινα μήλα.

Εν τω μεταξύ, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το μηλόξιδο μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα. Έρευνα που διεξήχθη στη δεκαετία του πενήντα διαπίστωσε ότι το pH των ούρων είναι ιδιαίτερα αλκαλικό πριν από μια αλλεργική κρίση. Ωστόσο μετά την πόση μηλόξιδου το οξύ των ούρων επανέρχεται στο κανονικό όξινο Ph ενώ τα συμπτώματα της αλλεργίας γίνονται ηπιότερα.

Γιατροσόφι: Βάλε μια κουταλιά της σούπας μηλόξιδο σε ένα ποτήρι νερό και πιες το ρόφημα. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν επανέλαβε. Εναλλακτικά αν το ρόφημα σου φαίνεται άγευστο ή ξινό μπορείς να προσθέσεις το μηλόξιδο στο φαγητό σου. Αντί για λεμόνι βάλε το μηλόξιδο στη σαλάτα ή να βρέξε με αυτό μια φέτα ψωμί.

… το ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο περιέχει 8% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C που ως γνωστό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν η πηκτίνη του μήλου χωνεύεται η ζύμωση από τα «καλά» βακτήρια παράγει αντισώματα που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ασθένειες..

Γιατροσόφι: Φάε ένα μήλο την ημέρα.

… τη «βαριά» έμμηνο ρύση

Τα μήλα περιέχουν μικρή ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών του είδους των ισοφλαβόνων (genistein), οι οποίες προσκολλούνται στους υποδοχείς οιστρογόνων των κυττάρων και έτσι εξισορροπούν τα επίπεδα των οιστρογόνων. Αυτό μπορεί να αποτρέψει προβλήματα που συνδέονται με τα οιστρογόνα, όπως για παράδειγμα οι «βαριές« και επώδυνες περίοδοι.

Γιατροσόφι: Κάθε φορά που είσαι αδιάθετη πίνε δυο με τρεις φορές την ημέρα ένα ποτήρι νερό με 2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο. Εναλλακτικά πρόσθεσε μηλόξιδο στο κολατσιό και το φαγητό σου.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Διάβασε στο Μέρος Α του άρθρου πως το μήλο θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις τις κράμπες, τη διάρροια, το άσθμα και άλλες ασθένειες πατώντας εδώ.