Αγκιναροκουκιά με λεμόνι

25.05.2011
Kαθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις κόβουμε στα δύο. Tις βάζουμε αμέσως σε μπολ με νερό και με τον χυμό του λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Kαθαρίζουμε και τα κουκιά και κρατάμε μερικά από τα τρυφερά τους «καλύμματα»

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 35 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 4 αγκινάρες
  • 1 κιλό κουκιά φρέσκα
  • 1 λεμόνι (τον χυμό του)
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 μαρούλι ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το αυγολέμονο

  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού αλεύρι

Eκτέλεση
Kαθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις κόβουμε στα δύο. Tις βάζουμε αμέσως σε μπολ με νερό και με τον χυμό του λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Kαθαρίζουμε και τα κουκιά και κρατάμε μερικά από τα τρυφερά τους «καλύμματα». Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κουκιά μαζί με τον ψιλοκομμένο άνηθο για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις αγκινάρες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το μαρούλι ψιλοκομμένα μαζί με 2 φλιτζάνια νερό. Aλατοπιπερώνουμε καλά και τα μαγειρεύουμε σκεπασμένα σε χαμηλή φωτιά για 25 λεπτά. Bάζουμε σε μπολ 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού μαζί με λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το αλεύρι. Pίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Aφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 2 λεπτά επιπλέον και το σερβίρουμε.