Λινγκουίνι με σαρδέλες και pesto αμπελόφυλλου

20.07.2011
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 22 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 500 γρ. λινγκουίνι
  • 350 γρ. σαρδέλες φιλεταρισμένες

ΓΙΑ ΤΟ PESTO

  • 150 γρ. αμπελόφυλλα τρυφερά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 30 γρ. καρύδια ψίχα
  • 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό
  • 40 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας
  • 1 πιπερίτσα καυτερή μικρή
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα του)
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
Ετοιμάζουμε το pesto: Χτυπάμε καλά στο μπλέντερ τα αμπελόφυλλα, το σκόρδο και το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνουν πολτός. Αλείφουμε τις φιλεταρισμένες σαρδέλες με λίγο pesto και τις ψήνουμε στο γκριλ για 2 λεπτά. Βράζουμε τα λινγκουίνι σε αλατισμένο νερό ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας, σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το pesto, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε προσθέτοντας επάνω τις σαρδέλες. Γαρνίρουμε με το ξύσμα λεμονιού.

Tips: Στο pesto αμπελόφυλλου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μαϊντανό για να ενισχύσουμε το πράσινο χρώμα της σάλτσας. Αν δεν έχουμε καρύδια, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με αμύγδαλα ή φουντούκια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ