Νάξος: Το νησί του Απόλλωνα

27.09.2011
Προικισμένος τόπος, που φημίζεται για τις ομορφιές αλλά και για τη γαστρονομική του παράδοση η Νάξος χαρίζει τη γεύση της πληρότητας στον επισκέπτη της.

Ευλογημένη γη, που τις χάρες της εκτίμησε ο Δίας, ενώ εδώ πιστεύεται πως μεγάλωσε και ο Διόνυσος, καθώς η Νάξος -διόλου τυχαία- φημιζόταν για το κρασί της. Η γοητεία και η ιστορία της αποκαλύπτονται μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα, τις τέχνες (με έμφαση στη γλυπτική), τις μετέωρες βυζαντινές εκκλησιές που ξεφυτρώνουν ανάμεσα στα βράχια, τους μεσαιωνικούς πύργους και τους περίφημους, «ξαπλωμένους» σε μέρη ερημικά, κούρους της. Τη Χώρα στεφανώνει το επιβλητικό κάστρο, στο οποίο σε οδηγούν τα σπειροειδή ανηφορικά σοκάκια. Μαγευτικές οι ατέλειωτες χρυσαφένιες αμμουδιές, με τα τιρκουάζ νερά να γεμίζουν τη ματιά σου. Η καρδιά του νησιού είναι «στρωμένη» με ελαιώνες, αμπέλια, μποστάνια, οπωροφόρα δέντρα... Τα ορεινά χωριά της ενδοχώρας κρύβουν τη δική τους, παραδοσιακή γοητεία: Η γραφική Απείρανθος, που διατηρεί ανέπαφη την ομορφιά της από την ενετοκρατία, το αμφιθεατρικό Φιλώτι στους πρόποδες του όρους Ζα (του ψηλότερου των Κυκλάδων) και το υπέροχο Χαλκί, η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα και εμπορικό κέντρο όλου του νησιού. Εδώ, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Πρόκληση για εξερευνήσεις κάθε τύπου, ακόμη και γευστικές!

«Κίτρο μου όμορφο...»
Στο Χαλκί θα σας μαγέψει το παραδοσιακό αποστακτήριο του Βαλληνδρά, που παράγει από το 1896 το κίτρο Νάξου, 100% απόσταγμα κίτρου, αναγνωρισμένο το 2007 ως ΠΟΠ. Μία γουλιά από το ευωδιαστό λικέρ αρκεί για να ξεσηκώσει τον ουρανίσκο. Τα παλιά χρόνια στη Νάξο συνήθιζαν να αρωματίζουν τη ρακή τους με κίτρο και στον χυμό του να μαρινάρουν το κρέας.

Νίκη Μηταρέα