Αμελέτητα αγανακτισμένα αλά Pandespani

08.02.2012
Η σύνθεση της συνταγής για αμελέτητα είναι προϊόν βαθιάς μελέτης από το σύνολο του επιτελείου του pandespani, το οποίο και αφιέρωσε την ενέργειά του τόσο στην συμβολική σημασία της πρότασης όσο και στην γαστριμαργική.

Για να εμπλουτίσουμε μάλιστα με νοήματα και συμβολισμούς την αγανακτισμένη συνταγή μας, μέλη της ομάδας μας, ένεκα τριημέρου, εξέδραμαν μέχρι την Μάνη προκειμένου να βρουν τα πλέον θυμωμένα όργανα απ’ το γνωστό κρεοπωλείο των Αδερφών Κουράκου στην Αρεόπολη, αλλά και μέχρι τη λαϊκή στο Άργος για πατάτες, ένεκα των αργόμισθων που οι «ευνουχισμένοι» φορολογούμενοι καλύπτουν.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά λοιπόν, χθες βρεθήκαμε όλοι οι παντεσπάνιοι συντελεστές και τσιμπήσαμε τα αμελέτητά μας με δύο μάλιστα διαφορετικούς τρόπους, τα «αριστερά» σε ρουστίκ εκδοχή τηγανισμένα σε αλεύρι και τα «δεξιά» ελαφρώς σοφιστικέ με σάλτσα κρασιού, αλλά απεφάνθημεν ομοθυμαδόν ότι τα ψιλοκυριλέ ταίριαζαν περισσότερο στην περίπτωση, ένεκα και των αστικών τους χαρακτηριστικών …

Αν και σεις λοιπόν νοιώθετε «ευνουχισμένοι» απ’ τις εξελίξεις και προτιμάτε να αγανακτήσετε με την παρέα σας και λίγο κρασί, σας προτείνουμε να ακολουθήσετε την συνταγή μας. Ειδικά μάλιστα με βάση την σημερινή αδιανόητη κολοκυθιά «έχουμε πρωθυπουργό, δεν έχουμε πρωθυπουργό» προτείνω και κολοκυθάκια βραστά ως συνοδευτικό (για γαστριμαργικούς λόγους βράστε τα αλ ντέντε αν και για συμβολικούς μάλλον πολύ πλαδαρά θα ταίριαζαν). Και μην ξεχνάτε ότι το χιούμορ δεν φορολογείται εύκολα, αλλά μεταξύ μας, τους έχω ικανούς να εφεύρουν τρόπο να το ανάγουν σε τεκμήριο ευδαιμονισμού και άρα υπερπολυτελούς διαβίωσης! Καλομελέτα κι έρχεται…

Προετοιμασία: 1 ώρα μαρινάρισμα σε κόκκινο κρασί. Το μαγείρεμα συνολικά μισή ώρα περίπου (20 λεπτά οι πατάτες και 10 τα αμελέτητα). Προετοιμάστε τις πατάτες όσο μαρινάρονται τα αμελέτητα. Εύκολη συνταγή.

Υλικά για 4 άτομα
4 αμελέτητα βοδινά καθαρισμένα απ’ τη μεμβράνη τους και κομμένα με μια ελαφρώς διαγώνια κλίση σε κομμάτια πάχους 1-1.5 εκατ.
1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη, τα φύλλα
3 κλωναράκια δενδρολίβανο, τα φύλλα
3 κ.σ. βούτυρο
1 κιλό μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες πολύ λεπτές ροδέλεες (3 χιλιοστά)
3 φλ. κόκκινο κρασί
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
αλάτι, πιπέρι

Μαρινάρετε τα αμελέτητα: Βάζετε τα αμελέτητα να μαριναριστούν για 1 ώρα σε 1½ φλυτζάνι κρασί ρίχνοντας το μισό δεντρολίβανο και τη φρέσκια ρίγανη.

Ετοιμάζετε τις πατάτες: Σε μεγάλο φαρδύ τηγάνι ζεσταίνετε 2 κ.σ. βούτυρο και όταν κάψει ρίχνετε τις πατάτες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύετε για 1-2 λεπτά να πάρουν βούτυρο παντού, ρίχνετε αλάτι και μπόλικο πιπέρι και το υπόλοιπο δενδρολίβανο. Στα 5 λεπτά χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και μαγειρεύετε για περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας 1-2 φορές ενδιάμεσα, μέχρι να κάνουν μια ελαφρυά κρούστα και να είναι μαλακές αλλά να μην διαλύονται. Αποσύρετε και τις βάζετε (χωρίς καπάκι) σε προθερμασμένο φούρνο στους 60ºC ώστε να παραμείνουν ζεστές μέχρι να ετοιμάσετε τα αμελέτητα.

Ετοιμάζετε τα αμελέτητα: Βγάζετε τα αμελέτητα απ’ τη μαρινάδα (την πετάτε) και τα στραγγίζετε. Σε ευρύχωρο τηγάνι ρίχνετε 1 κ.σ. βούτυρο να τσιγαριστεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τις σκελίδες του σκόρδου να δώσουν αρώματα. Προσθέτετε τα αμελέτητα και τα γυρνάτε κάθε τόσο να βγάλουν τα υγρά τους για περίπου 5 λεπτά, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και τα σβύνετε με το υπόλοιπο κρασί. Ανεβάζετε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύετε για 3-5 λεπτά, να εξατμιστεί η μισή ποσότητα του κρασιού και να έχετε λίγη σάλτσα.

Σερβίρισμα: Φτιάχνετε μια φωλιά από πατάτες, τοποθετώντας τες κυκλικά και βάζετε τα αμελέτητα με την σάλτσα τους από πάνω τους (ώστε να τα τσιμπίσει πρώτα η δαγκάνα της εφορίας ή το πηρούνι των συνδαιτημόνων σας, αν μιλάμε κυριολεκτικά). Εμπλουτίζετε δε κατά βούληση το δείπνο με τους δικούς σας συμβολισμούς και ερμηνείες.