Πένες με τυρί και ραγού λαχανικών στη γάστρα

12.02.2013
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια, τις ψήνουμε στον φούρνο και τις κόβουμε σε κομμάτια.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ: 4-6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

Yλικά

400 γρ. πένες

300 γρ. μελιτζάνες

300 γρ. πιπεριές κόκκινες και πράσινες

100 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους

8-10 μανιτάρια ολόκληρα

400 γρ. ντομάτες κομμένες σε κύβους χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια

200 γρ. φέτα κομμένη σε κύβους

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού φρέσκου

1 φλιτζάνι φύλλα δυόσμου φρέσκου

ελαιόλαδο έξτρα παρθένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

EKTEΛEΣH

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια, τις ψήνουμε στον φούρνο και τις κόβουμε σε κομμάτια. Αφαιρούμε μερικές λωρίδες από τη φλούδα κάθε μελιτζάνας και τις κόβουμε σε κύβους. Ζεσταίνουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε γάστρα και προσθέτουμε τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές, τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια, τα μανιτάρια και τον μισό βασιλικό και δυόσμο. Ψήνουμε στον φούρνο για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα διατηρούμε ζεστά. Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σουρώνουμε και τα ρίχνουμε μέσα στη γάστρα με τη σάλτσα των λαχανικών. Αναμειγνύουμε με προσοχή, προσθέτουμε τη φέτα, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα φυλλαράκια των αρωματικών. Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με πιπέρι.

Tip: Το μυστικό της συνταγής είναι να υπολογίσουμε σωστά τον χρόνο βρασμού των ζυμαρικών. ? Τα λαχανικά θα πρέπει να είναι έτοιμα από πριν για να τα υποδεχθούν.