Σπαγγέτι με τηνιακές αγκινάρες και ψητό σκόρδο

21.06.2013
Ψήνουμε το σκόρδο ολόκληρο στους 200°C για 20 λεπτά μέχρι να λιώνει η σάρκα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ: 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

Yλικά

  • 450 γρ. σπαγγέτι
  • 12 αγκινάρες Τήνου (διατηρημένες στο λάδι)
  • 1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 2-3 κλωναράκια ρίγανη φρέσκια
  • 2-3 κλωναράκια ματζουράνα φρέσκια
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 λεμόνι (τον χυμό του)
  • 4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
  • παρμεζάνα σε φλούδες για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

EKTEΛEΣH
Ψήνουμε το σκόρδο ολόκληρο στους 200°C για 20 λεπτά μέχρι να λιώνει η σάρκα. Το αφήνουμε να κρυώσει και το καθαρίζουμε συλλέγοντας τον πολτό του. Κόβουμε τις αγκινάρες στα δύο και τις τοποθετούμε σε μπολ. Τις μαρινάρουμε με τον χυμό του λεμονιού και τα αρωματικά (βασιλικό, ρίγανη, ματζουράνα). Βράζουμε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο. Στραγγίζουμε και το ρίχνουμε στο μπολ με τις αγκινάρες. Προσθέτουμε τον πολτό σκόρδου, το λάδι, την κρέμα γάλακτος και τον ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φλούδες παρμεζάνας. Σερβίρουμε αμέσως.

Tips: Τηνιακές αγκινάρες θα βρείτε σε βάζα στα μεγάλα σουπερμάρκετ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κονσέρβας, αλλά θα πρέπει να τις ξεπλύνετε καλά από την άλμη τους και να τις μαρινάρετε για 2-3 ώρες έτσι ώστε να πάρουν καλή γεύση. Αντί για ζωμό λαχανικών μπορείτε να βάλετε νερό που θα έχετε φυλάξει από το βράσιμο του σπαγγέτι. Μια χούφτα καβουρντισμένο κουκουνάρι θα συμπληρώσει τη γεύση του φαγητού.