Μακαρονοσαλάτα για όλες τις ώρες

12.11.2012
Βράζουμε τα φιογκάκια σε άφθονο αλατισμένο νερό al dente. Στραγγίζουμε και ραντίζουμε με ελάχιστο λάδι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 10 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ: 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ: 6-8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

Yλικά

* 300 γρ. φιογκάκια

* 1 φλιτζάνι βασιλικό (μόνο τα φύλλα)

* 120 γρ. ανθότυρο

* 15 ντοματίνια κομμένα στη μέση

* 10 ελιές μαύρες (χωρίς το κουκούτσι)

* 1 κρεμμύδι μικρό κομμένο σε φέτες

* 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

* 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρντισμένο

* 1 λεμόνι (το ξύσμα του)

* 1/2 φλιτζάνι φύλλα κόλιαντρου και δυόσμου

Για το dressing

* 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

* 2 κουτ. σούπας μπαλσάμικο λευκό

* 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ

* αλάτι, πιπέρι

EKTEΛEΣH

Βράζουμε τα φιογκάκια σε άφθονο αλατισμένο νερό al dente. Στραγγίζουμε και ραντίζουμε με ελάχιστο λάδι. Αναμειγνύουμε σε μεγάλη σαλατιέρα τις ελιές, τα ντοματίνια, το κουκουνάρι, το ξύσμα λεμονιού, τον βασιλικό, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα αρωματικά. Προσθέτουμε και τα φιογκάκια και ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε τα υλικά για το dressing μέσα σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά. Περιχύνουμε τη σαλάτα. Προσθέτουμε το ανθότυρο θρυμματισμένο και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα πριν από το σερβίρισμα.

Tip: Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε σε αυτήν τη σαλάτα τόνο κονσέρβας, σαρδέλα ψητή ή φρεσκοπαστωμένη, αντζούγιες, καπνιστό σολομό ή διάφορα κρεατικά κομμένα σε λεπτές λωρίδες (ψητό κοτόπουλο, μπριζόλα μοσχαρίσια, βραστή γαλοπούλα).