Φωλιές γεμιστές με κιμά και μπεσαμέλ

16.09.2013

Yλικά

250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη μαλακωμένο

1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό

1/2 κιλό (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Για τη Γέμιση

1/2 κιλό κιμά

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό

400 ml ντοματοχυμό

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

2-3 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την μπεσαμέλ

1 λίτρο γάλα

4 κουτ. σούπας (γεμάτες) κορν φλάουρ

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

1½ κουτ. σούπας βούτυρο

3 αβγά ελαφρώς χτυπημένα

αλάτι, πιπέρι λευκό

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτριο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε καλά τον κιμά με το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσουν ελαφρώς, σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τον βασιλικό, τον ντοματοχυμό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει στεγνός ο κιμάς, χωρίς καθόλου υγρά. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 1 φλιτζάνι κρύο γάλα. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μέτρια κατσαρόλα και μόλις αρχίσει ο βρασμός, ρίχνουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε γρήγορα και αφού κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αβγά και το βούτυρο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το βούτυρο και το τρίβουμε με τα χέρια σχηματίζοντας χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε το γάλα και σταδιακά το αλεύρι και το τυρί μέχρι να γίνει μια ζύμη ομογενής και λεία και να ξεκολλάει από τα χέρια. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Στρώνουμε τη ζύμη σε μικρές φόρμες τάρτας εφαρμόζοντας το ζυμάρι με τα δάχτυλα. Γεμίζουμε κάθε ταρτάκι με 1 κουταλάκι του γλυκού κιμά και σκεπάζουμε με μπεσαμέλ. Ψήνουμε στον φούρνο για 35 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η βάση και να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Tips Μπορούμε να τα ετοιμάσουμε από τη προηγουμένη, να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο και αφού τα σκεπάσουμε με μπεσαμέλ, να τα ψήσουμε όταν τα χρειαστούμε. Η μπεσαμέλ πρέπει να είναι φτιαγμένη την ώρα που τη χρειαζόμαστε και να μην είναι πολύ πηxτή, έτσι ώστε να σκεπάσει τα ταρτάκια ομοιόμορφα και να δείχνει λεία η επιφάνειά της.

Συνταγή: ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ