Γιατί να φτιάξεις μπακαλιάρο - σκορδαλιά

24.03.2017
Τι κρύβεται πίσω από τον μπακαλιάρο- σκορδαλιά; Γιατί τον τρώμε εν μέσω σαρακοστής; Ποιά η διατροφική αξία του φαγητού; Μάθε όσα δεν ήξερες για το φαγητό της 25ης Μαρτίου

Γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά; Κρύβεται κάποιος συμβολισμός πίσω από το καθιερωμένο γεύμα της εθνικής επετείου; Κι αν φας μπακαλιάρο, θα σπάσεις τη νηστεία;

Αυτό που συμβαίνει είναι πως η ημέρα της εθνικής επετείου συμπίπτει με την ημέρα του Ευαγγελισμού, μια από τις δύο ημέρες της Σαρακοστής που η θρησκεία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού, εξού και ο παστός μπακαλιάρος, που αν και δεν είναι ελληνικό προϊόν, έκλεψε τις καρδιές των Ελλήνων ήδη από τον 17ο αιώνα, για λόγους όχι τόσο γευστικούς, όσο πρακτικούς. Ο παστός μπακαλιάρος μπορούσε να διατηρηθεί αναλείωτος για μήνες, οπότε ήταν μια καλή λύση για όσους δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι.

Γιατί μπακαλιάρο;

Ένας ακόμη καλός λόγος για να φτιάξεις μπακαλιάρο, εκτός από την συνέχεια της παράδοσης, είναι και η διατροφική του αξία. Ψάρι πλούσιο σε πρωτεϊνη, βιταμίνη Β12, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο, με υψηλό ποσοστό Ω3 και με χαμηλά ποσοστά ολικού λίπους, το εν λόγω ψάρι αποτελεί σίγουρα σωστή διατροφική επιλογή.

Γιατί σκορδαλιά;

Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα της φύσης καθώς οι ευεργετικές επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό επιβεβαιώνονται καθημερινά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πρώτοι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αναγνώρισαν τη θεραπευτική του δράση και την καταπολέμηση λοιμώξεων. Το σκόρδο μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ρίχνει τα τριγλυκερίδια και την «κακή» (LDL) χοληστερίνη ενώ αυξάνει κάπως τα επίπεδα της καλής (HDL) χοληστερίνης. Παράλληλα, ενισχύει το ανοσοποιητικό παρέχοντάς σου προστασία έναντι των ιώσεων.

Γιατί μπακαλιάρο – σκορδαλιά;

Γιατί το δίδυμο είναι αχτύπητο για δύο λόγους: Πρώτο για την διατροφική του αξία και δεύτερον για το γευστικό αποτέλεσμα! Το πάντρεμα σκορδαλιάς και μπακαλιάρου είναι εύκολο και πάνω απ΄όλα ταιριαστό, ικανοποιώντας ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!

Μικρές συμβουλές

* Με μέτρο η κατανάλωση της σκορδαλιάς αν έχεις ευαίσθητο στομάχι.

* Ο παστός μπακαλιάρος θέλει καλό ξαρμύρισμα. Φρόντισε να τον αφήσεις από το προηγούμενο βράδυ σε νερό, το οποίο θα αλλάξεις τουλάχιστον 3 φορές.

* Για να μάθεις πώς θα πετύχεις τραγανή κρούστα κι έξτρα γευστικό αποτέλεσμα πάτα στην παρακάτω φωτογραφία.

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα