Σαλιγκάρια στιφάδο

26.04.2013

Υλικά

  • 2 κιλά σαλιγκάρια
  • 2,5 - 3 κιλά κρεμμύδια
  • 1 κουταλιά της σούπας τοματοπολτό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 3 - 4 φύλλα δάφνης
  • 4 - 5 γαρίφαλα καρφιά
  • 2 ξύλα κανέλας
  • Λίγο κύμινο
  • Νερό
  • Λάδι
  • Λίγο αλεύρι για το καθάρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα σαλιγκάρια όλο το βράδυ μέσα σε μια σακούλα με αλεύρι (όχι πολύ) για να καθαρίσουν από την πέτρα. Η σακούλα να είναι καλά κλεισμένη. Την επόμενη μέρα πλένουμε καλά τα σαλιγκάρια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν με κλειστό καπάκι (αν το αφήσουμε ανοιχτό, τα σαλιγκάρια θα βγουν έξω). Oταν αρχίσουν να βράζουν, ξαφρίζουμε το νερό. Τα στραγγίζουμε και τα πλένουμε. Ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και τα ξαναβράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Πετάμε το νερό. Γεμίζουμε άλλη μια φορά την κατσαρόλα με νερό αυτή τη φορά μέχρι τη μέση του ύψους των σαλιγκαριών. Κόβουμε τα κρεμμύδια στα οκτώ αν είναι μεγάλα ή στα τέσσερα αν είναι μικρά. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια (δεν τα αφήνουμε να λιώσουν).

Συμβουλή: Εάν μαζέψετε μόνοι σας τα σαλιγκάρια ή τα αγοράσετε ακαθάριστα, θα τα αφήσετε 1 - 2 μέρες στο αλεύρι

Τις συνταγή εντοπίσαμε στο μπλογκ της Μαργαρίτας Λαφαζανίδου και της Αλεξάνδρας Αμοιρίδου, που μπορείτε να δείτε εδώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ