Σαλάτα με ντοματίνια, καππαρόφυλλα και μανούρι αλά Pandespani

05.07.2013
Πόσες φορές κάτι που δοκιμάζουμε και μας αρέσει, μας ελκύει τόσο που μπορεί να αποτελέσει έμπνευση? Οι γεύσεις που πραγματικά μας κατακτούν προκαλούν μοναδικές αντιδράσεις φορτίζοντας τις αισθήσεις και κινητοποιώντας τη δημιουργικότητά μας. Και τότε όχι μόνο τις μεταφέρουμε άρον άρον στο τραπέζι αλλά καταπιανόμαστε μαζί τους για να τις φτάσουμε σ’ ένα ιδανικό επίπεδο ευχαρίστησης. Το αν είναι σύνθετες ή απλές, παλιές ή καινούργιες, αν γίνονται γρήγορα ή απαιτούν κάτι παραπάνω απ’ το χρόνο μας ελάχιστα ενδιαφέρει όταν ο στόχος να τις απολαύσουμε στη βέλτιστη εκδοχή δείχνει να είναι το μοναδικό κριτήριο για την εξέλιξή τους. Αν δε ό,τι μας κατακτήσει γευστικά λειτουργήσει ως αλάρμ για τη μονομανία μας, ξυπνάει μαζί και τον ασυμβίβαστο καλλιτέχνη που κρύβουμε –συχνά επιμελώς- μέσα μας και επιστρατεύει την αφοσίωσή του στο έργο ενός πιάτου. Έτσι, οι εργαστηριακές δοκιμές φτάνουν να ωχριούν μπροστά στους μαγειρικούς πειραματισμούς πριν την κατάληξη στην υποκειμενική τέλεια σύνθεση.

Στο pandespani πολλές συνταγές έχουν τέτοιο επιβαρυμένο με ενθουσιασμό ιστορικό, γι’ αυτό και κάποτε κερδίζουν έναντι όσων η συναισθηματική επένδυση που είναι δεμένη με τη γεύση εξαντλείται στην καταγραφή της γνωστής καλής βερσιόν ή της οικογενειακής ή της αποκαλούμενης παραδοσιακής εκτέλεσης.

Η απλή σαλάτα με τα ντοματίνια, τα καππαρόφυλλα και το μανούρι είναι από το καλοκαιρινό αυστηρό ρεπερτόριο της Ιόλης, με έμπνευση –όπως πληροφορήθηκα- από δοκιμή ανάλογης σε γνωστό εστιατόριο. Ως αυτόπτης μάρτυρας των πολλαπλών της εκτελέσεων στην κουζίνα μας, είδα τα μαλακά τυριά να παρελαύνουν και να εναλλάσσονται δίπλα σε κωδικοποιημένες σημειώσεις αξιολόγησης, να προσθαφαιρούνται ελαιόλαδο και διαφορετικά ξίδια, να δοκιμάζονται ντομάτες και ντοματίνια κάθε είδους, κάππαρες και φύλλα, με στόχο τα απολύτως απαραίτητα να απαρτίσουν την τελική σύνθεση με την ζητούμενη γευστική σαφήνεια. Αισθάνομαι μάλλον τυχερή που κατά καιρούς ‘επωφελούμαι’ τέτοιας προσπάθειας και των αποτελεσμάτων της. Και φυσικά είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη όταν δοκιμάζω την ωραία τελική εκδοχή, μπορώ να την οικειοποιηθώ ως οικογενειακό απόκτημα και να σας την μεταφέρω.

Διαλέξτε άνυδρα bio ντοματίνια που κάνουν μεγάλη διαφορά στη γεύση και καππαρόφυλλα καλής ποιότητας -τα δικά μας (στη φωτό) είναι συριανά και μας τα προμήθευσε ο φίλος μας ο Νάκης. Το λευκό μαλακό μανούρι ανήκει στα εξαιρετικά ελληνικά τυριά που γίνονται από πρόβειο ή γίδινο ή αιγοπρόβειο τυρόγαλα με προσθήκη κρέμας (ως 25%). Η ιστορία του φτάνει στα αρχαία χρόνια (μανός τυρός) και η ήπια γλυκιά του γεύση δένει απίστευτα μ’ αυτή της ντομάτας και την αλμύρα της κάππαρης. Συχνά το μανούρι αδικείται εξαιτίας των επιπλέον θερμίδων που συγκριτικά παρέχει (460 ανά 100 γραμ.) και τη θέση του παίρνει το πιο ουδέτερο ανθότυρο, το οποίο υστερεί ωστόσο σε χαρακτήρα, με αποτέλεσμα η σύνθεση να έχει ανάγκη από περισσότερο ελαιόλαδο για να σταθεί γευστικά, βάζοντας τελικά τις διπλάσιες ή τριπλάσιες θερμίδες στο πιάτο απ’ το παράθυρο.

Σαλάτα ή συνοδευτικό που ταιριάζει με ψητά, στέκεται άψογα δίπλα σε τάρτες, εντάσσεται στα εύκολα γεύματα των ζεστών ημερών και χρωματίζει το τραπέζι. Δοκιμάστε την τώρα που τα ντοματίνια είναι στην εποχή τους και μην βάλετε οποιοδήποτε ξίδι (ούτε μπαλσάμικο), γιατί πραγματικά δεν το χρειάζεται.

Προετοιμασία: 10 λεπτά. Ξεπλύντε τα καπαρόφυλλα με κρύο νερό. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
500 γραμ. ντοματάκια πλυμένα και κομμένα στα δύο
100 γραμ. Μανούρι τριμμένο (με το χέρι)
20-30 καππαρόφυλλα (ανάλογα με το μέγεθος) πλυμένα και στεγνά
4-5 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)

Ετοιμάζετε τη σαλάτα: Κρατήστε τα μισά καππαρόφυλλα για το σερβίρισμα και ανακατέψτε καλά τα υπόλοιπα με τα ντοματίνια και το ελαιόλαδο σε μπολ. Προσθέστε λίγο αλάτι (όχι υπερβολές λόγω κάππαρης) και δοκιμάστε να είναι του γούστου σας.

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και προσθέστε το τριμμένο μανούρι. Μοιράστε πάνω και γύρω τα καππαρόφυλλα που κρατήσατε.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις πατώντας εδώ.