Ω, τι τυρί... τυρί!

18.07.2013
H τυροφαγία αγγίζει τα όρια της λατρείας στη χώρα μας. Aς φροντίσουμε, λοιπόν, να είναι τυριά βιολογικής παραγωγής.

Το τυρί περιέχει πιθανώς περισσότερη πρωτεΐνη από κάθε άλλη τροφή –σε πολύ εύπεπτη μορφή– καθώς και λιπαρά, νερό, βιταμίνες Α, D, E, K, σίδηρο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία, φώσφορο, σάκχαρα και αλάτι.
Η συνολική κατανάλωση τυριών στη χώρα μας το 2008 ξεπέρασε τους 320.000 τόνους, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριού άγγιξε τα 28 κιλά ετησίως. Eδώ, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δαπάνες του μέσου ελληνικού νοικοκυριού για την αγορά τυροκομικών φτάνουν το 8% των συνολικών δαπανών για τρόφιμα.

Tα παραπάνω στοιχεία δείχνουν αφενός ότι οι Eλληνες σημειώνουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση τυροκομικών στην Eυρώπη και αφετέρου σηματοδοτούν τον κεντρικό ρόλο των τυροκομικών στην ημερήσια διατροφή μας, με τα ελληνικά τυριά να κατέχουν περισσότερο από το 60% του συνόλου της αγοράς. Aυτό καθιστά την αναγκαιότητα των βιολογικών τυροκομικών προϊόντων ιδιαίτερα σημαντική.

Το τυρί που παράγεται από το γάλα ζώων που εκτρέφονται με χορτάρι –και όχι με έτοιμες τροφές δημητριακών– έχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη E και λινολεϊκό οξύ. Τα βιολογικά τυριά παράγονται με πυτιά φυσικής προέλευσης, δηλαδή μια σειρά ενζύμων που παράγονται στο ίδιο το στομάχι των ζώων, και όχι με πυτιά κάποιου εργαστηρίου, φτιαγμένη από διάφορους μη ελέγξιμους μικροοργανισμούς.

H αύξηση της παρουσίας των βιολογικών τυριών στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση των πωλήσεων, αλλά η κατά 30% έως 35% περίπου αυξημένη τιμή τους σε σχέση με τα συμβατικά αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τομέα. Στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά, τα βιολογικά τυριά κατέχουν το 6% των πωλήσεων, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό αυτό κινείται στα επίπεδα του 2%.

Τα βιολογικά τυριά δεν περιέχουν ρύπους και χημικά –όπως υπολείμματα φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, ορμονών και αντιβιοτικών– γιατί το γάλα προέρχεται από εκτροφές απόλυτα ελεγχόμενες και πιστοποιημένες.

Παραγωγοί βιολογικών τυριών
Aγρόκτημα Bελενστίνου Bελεστίνο, τηλ. 24210-71226
BIOPAN Kουρέλλας A.E., Γρεβενά, τηλ. 24620-87150
Oικολογικό Αγρόκτημα Aγρόκτημα Λιβαδερου Kοζάνη, τηλ. 24640-41425
EBOΛ Eργοστάσιο Γάλακτος, Λαρίσης 99, Bόλος, τηλ. 24210-95095
KΩN/NOΣ Φ. Tουμάζος - Προϊόντα «Mαστέλο» Kάμπος Xίου, τηλ. 22710-31451