Κις με πράσινες πιπεριές & ρίγανη αλά Pandespani

06.04.2014
Για κάτι ελλειμματικά σε χρόνο μεσημέρια· για τα ανόρεχτα βράδια που ακόμη και η πανεύκολη ζύμη της πίτσας φαντάζει έργο-βουνό· για τις μπουχτισμένες αρκτικόλεξες φορές ΟΠΑΜΑ (Όχι Πάλι Μακαρόνια, τονίζεται στο Όπα-μα αλλά μπορεί να γίνει της πιάτσας Όπα-μαν, τουτέστιν 'δικέ μου')· για όσες ψάχνουμε εκείνο το ζεστό πρώτο πιάτο που θα βγει τη σωστή ώρα απ’ το φούρνο αφήνοντάς μας στο μεταξύ ήσυχους να κάνουμε εισαγωγική κοζερί με ποτήρι ανά χείρας· και γι’ αυτές που αναρωτιόμαστε γιατί οι γρήγορες ιδέες δεν ξεκολλλάνε απ' το ντελίβερι ή την ομελέτα ή γιατί δεν γίνονται μαγνήτες στο ψυγείο, μια κις ή τάρτα –μα ποια τάρτα- από μηχανής θεός σώζει την κατάσταση.

Είναι μια απλή υπόθεση, τραγανή και ζουμερή μαζί, ευέλικτη ως προς τα υλικά, που αξιοποιεί τις μικρές τους ποσότητες στη λογική του ‘δεν πετάμε’. Μεταμορφώσιμη καθόλα, μοιράζει με τη μυρωδιά της υποσχέσεις όσο ψήνεται και γεμίζει με την ευρύχωρη στρογγυλάδα της το τραπέζι. Συνοδεία πράσινης σαλάτας κάνει ένα πιάτο-γεύμα και δεν μένει ψίχουλο ;) Η κις με πράσινες πιπεριές και ρίγανη είναι ένα πικάντικο παράδειγμα χωρίς να είναι καυτερό, εκτός κι αν το θελήσετε. Με βάση ένα φύλλο σφολιάτας, η ιδέα μεταποιείται γευστικά κατά πως η έμπνευση και το περιεχόμενο του ψυγείου επιβάλουν. Δείτε την επομένως και σαν ιδέα και αυτοσχεδιάστε με τα υλικά που σας αρέσουν, έχοντας κατά νου πως τρία κύρια στοιχεία είναι υπεραρκετά και πως όσο πιο ξεκάθαρο έχετε ορίσει το προφίλ του αρχηγού της γεύσης τόσο πιο πετυχημένο θα είναι το αποτέλεσμα.

Προετοιμασία: 10-15 λεπτά συν το ψήσιμο. Βγάλτε τη σφολιάτα απ' το ψηγείο όσο ετοιμάζετε τα λαχανικά. Μπορείτε να παραλείψετε το μπέικον για την εκδοχή βετζετέριαν. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 6-8 άτομα, βάση διαμ. 30 εκ.)
2 πράσινες πιπεριές κέρατο σε λεπτές ροδέλες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 αβγά
3-4 φέτες μπέικον ή παντσέτα σε λωρίδες
1 φύλλο σφολιάτας
1 κ.γ. ρίγανη
1 μεγάλη ντομάτα σε λεπτές φέτες
2 μικρομεσαία κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
100 γραμ. φέτα τριμμένη
2-3 κ.σ. πεκορίνο τριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190-200C.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε τηγάνι και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι να μαραθεί χωρίς να αλλάξει χρώμα για 3 λεπτά. Προσθέτετε τις πιπεριές και μαγειρεύετε για 5 λεπτά. Αποσύρετε.

Σε μπολ χτυπάτε ελαφρά τα αβγά, προσθέτετε τη ρίγανη, αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
Στρώνετε τη σφολιάτα σε φόρμα στρογγυλή και κόβετε ό,τι περισσεύει στα τοιχώματα. Αδειάζετε ομοιόμορφα στη βάση της τα κρεμμύδια με τις πιπεριές και προσθέτετε πάνω τους οριζόντια τις φέτες της ντομάτας. Μοιράζετε τα κομματάκια του μπέικον, την τριμμένη φέτα και το πεκορίνο και ρίχνετε πάνω τους τα αβγά.


Ψήσιμο: Βάζετε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο και την ψήνετε για 35-40 λεπτά. Στα 30 λεπτά κατεβάζετε στη χαμηλή σχάρα να ψηθεί από κάτω.

Σερβίρισμα: Σε τρίγωνα, σκέτη ή δίπλα σε φρέσκια πράσινη σαλάτα.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.