Φτιάχνουμε τσουρέκι βήμα - βήμα

01.04.2013
Φτιάξε σπιτικά τσουρέκια βήμα-βήμα με τις οδηγίες που σου δίνουμε

Το τσουρέκι είναι από τα πιο αγαπημένα πασχαλινά γλυκά αλλά κι από τα πιο δύσκολα για να πετύχει. Για το λόγο αυτό σου δίνουμε συμβουλές βήμα-βήμα και εικονογραφημένα για να φτιάξεις γευστικά και τέλεια τσουρέκια φέτος!

Πώς να φτιάξεις τα πασχαλινά τσουρέκια

Βήμα 1ο

Για να ετοιμάσουμε τη ζύμη, αναμειγνύουμε 1/4 φλιτζανιού νερό ζεστό (όχι καυτό) και μιάμιση κουτ. σούπας μαγιά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλάκι ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο της κουζίνας μέχρι να αρχίσει το μείγμα να αφρίζει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά, για 8 λεπτά περίπου.

Βήμα 2ο

Χτυπάμε 4 αβγά σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 2/3 φλιτζανιού γάλα ζεσταμένο και κρυωμένο, 14 κουτ. σούπας βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου και 1 κουτ. γλυκού αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ίδιο μπολ και το μείγμα της μαγιάς και μισή κουτ. γλυκού μαχλέπι τριμμένο. Προσθέτουμε 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και πλάθουμε το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να πάρει τη μορφή ζύμης η οποία θα είναι αρκετά υγρή και κολλώδης.

Βήμα 3ο

Ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά και στη συνέχεια την τοποθετούμε σε μπολ το οποίο έχουμε αλείψει με λίγο λάδι, για να μην κολλήσει. Το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να «δουλέψει» και να φουσκώσει για 3 περίπου ώρες σε ένα σημείο μακριά από αέρα. Στη συνέχεια, την «τρυπάμε» με τα δάχτυλά μας για να κάτσει, τη γυρίζουμε ανάποδα, ξανασκεπάζουμε το μπολ και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για 90 λεπτά περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.

Βήμα 4ο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ρίχνουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας αρκετό αλεύρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και την πλάθουμε σε 3 κυλίνδρους μήκους περίπου 40 εκατοστών.

Βήμα 5ο

Πλέκουμε τους 3 κυλίνδρους σε κοτσίδα και βάζουμε το τσουρέκι σε ταψί το οποίο έχουμε από πριν αλείψει με λίγο λάδι. Το αφήνουμε πάλι να ξεκουραστεί για 45 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Αλείφουμε το τσουρέκι με το χτυπημένο αβγό, το πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το ψήνουμε για 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Από τον Κώστα Τσίγκα, Εικονογράφηση: Χριστίνα Νεοφώτιστου