Σοκολατένιος κορμός με μους τιραμισού

23.09.2016

Υλικά

Για το παντεσπάνι

6 κρόκοι
6 ασπράδια
80 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
30 γρ. βούτυρο
30 ml νερό
40 γρ. αλεύρι

Για την μους

300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
300 γρ. κρέμα τυρί
120 γρ. ζάχαρη άχνη

Για την σως εσπρέσο

75 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
70 γρ. κρέμα γάλακτος
2 shots καφέ εσπρέσο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το παντεσπάνι

  • Λιώνουμε την σοκολάτα, το βούτυρο και το νερό σε μπεν μαρί.

  • Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με την μισή ποσότητα ζάχαρης να αφρατέψουν.

  • Χτυπάμε την υπόλοιπη ζάχαρη με τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την λιωμένη σοκολάτα, προσθέτουμε το αλεύρι και τους χτυπημένους κρόκους κι ανακατεύουμε καλά.

  • Έπειτα προσθέτουμε την μαρέγκα ανακετεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω.

  • Σε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί περίπου 30x40 στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας και ρίχνουμε το μίγμα μας.

  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.

  • Όταν ψηθεί, βγάζουμε το ταψί απο το φούρνο και αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι σε ένα άλλο φύλλο λαδόκολλας. Ξεκολλάμε το πάνω φύλλο που υπήρχε από το ψήσιμο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την μους

  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ.

  • Με το μίξερ χτυπάμε την κρέμα τυρί με την ζάχαρη άχνη να αφρατέψουν.

  • Προσθέτουμε και την σαντιγύ, και χτυπάμε λίγο ακόμα στην χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για την σως εσπρέσο

  • Σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε την σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος και τον καφέ εσπρέσο.

  • Ανακετεύουμε καλά.

Απλώνουμε την μους στο παντεσπάνι αφήνοντας μικρό κενό στα πλάγια και το πάνω μέρος. Τυλίγουμε προσεκτικά για να μην σπάσει, σε ρολό. Κάποια ποσότητα κρέμας ίσως χυθεί απ'εξω γι'αυτό τυλίγουμε κ την λαδόκολλα γύρω γύρω μετά. Βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον να σταθεροποιηθεί η μους.

Βγάζουμε την λαδόκολλα εφόσον η κρέμα είναι σταθερή και σερβίρουμε περιχύνοντας με την σάλτσα εσπρέσο.

Τη συνταγή μας έδωσε η Ελένη Εντζερίδου από το food blog γευσις.