Γίδα βραστή

28.01.2015

Υλικά

Για 4 άτομα

  • 1½ κιλό γίδα (από χεράκι ή λαιμό)
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο πρόβειο φρέσκο
  • 2 κρεμμύδια καθαρισμένα
  • 4 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1/2 φλιτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο
  • 6 πατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια
  • 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι ολόκληρο
  • αλάτι, πιπέρι
  • αλάτι χοντρό
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει και τσιγαρίζουμε καλά το κρέας και από τις δύο πλευρές για 8 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το καρότο και το σέλινο και σοτάρoυμε για 3 λεπτά επιπλέον. Βάζουμε στην κατσαρόλα ζεστό νερό να καλύψει το κρέας και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το μπαχάρι. Αλατοπιπερώνουμε καλά και αφήνουμε το κρέας να βράσει σε μέτρια φωτιά για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Μόλις περάσουν η μιάμιση ώρα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες και τον χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε ξανά το φαγητό και συνεχίζουμε το βράσιμο για 50 λεπτά επιπλέον. Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και αφαιρούμε το κρέας από το ζουμί με τρυπητή κουτάλα. Το μεταφέρουμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι. Σερβίρουμε το ζουμί σε πιάτα σούπας και το κρέας στο κέντρο του τραπεζιού.

Tip
Στα πρώτα λεπτά του βρασμού, θα συγκεντρωθούν στην επιφάνεια της σούπας «αφροί» από το κρέας, τους οποίους πρέπει να αφαιρέσουμε με μια τρυπητή κουτάλα, διαδικασία γνωστή ως «ξάφρισμα».