Τάρτα twix καραμέλα - σοκολάτα

19.01.2015
Twix. Όλοι την ξέρουμε κ οι περισσότεροι την λατρεύουμε. Άλλωστε πως είναι δυνατόν να μην αρέσει ο συνδυασμός καραμέλας σοκολάτας;

Τάρτα Twix. Έτσι η γνωστή σοκολάτα του εμπορίου μετατράπηκε σε εκλεπτυσμένο επιδόρπιο με αγνά υλικά χωρίς συντηρητικά φυσικά, που θα φτιαξετε με τα χεράκια σας.

Κάνω πολλά πειράματα τον τελευταίο καιρό -άσχετα που τίποτα δεν φαίνεται σε αυτό εδώ το blog!- εγώ τα κάνω! Μία από τις συνταγές που έπεσα πάνω και δεν σκέφτηκα λεπτό αν θα την δοκιμάσω ήταν αυτή. Έψαξα κι άλλες για το ίδιο γλυκό, και τελικά κατέληξα σε ένα συνδυασμό που με δικές μου προσαρμογές, είχα αυτό το αποτέλεσμα που ήταν άκρως ικανοποιητικό, για να μην πω εντυπωσιακό για μένα.

Η βάση είναι τριφτή ζύμη τάρτας ή αλλιώς pâtée samblée και γίνεται με βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι και αυγό. Μοιάζει πολύ με μπισκότο γι'αυτό και ταιριάζει στην συγκεκριμένη συνταγή αφού η twix έχει τριφτό μπισκότο. Είναι λίγο δύσκολη στην διαχείριση γιατί κολλάει και θέλει λίγο αλεύρι για να στρωθεί στην ταρτιέρα, όμως το πλούσιο άρωμα που αφήνει πραγματικά θα σας κάνει να την χρησιμοποιήσετε σε πολλές ακόμα συνταγές.

Η συνταγή

Υλικά

Για την τάρτα (για μεγάλη ταρτιέρα 23 εκ. ή 6-8 ατομικές ταρτιέρες)
140 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 αυγά
240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι

Για την καραμέλα γάλακτος
115 γρ. κρέμα γάλακτος με 30-35% λιπαρά
200 γρ. ζάχαρη λευκή (ή καστανή)
6 κ.σ. νερό
1/3 κ.γ. αλάτι

Για την ganache σοκολάτας
375 γρ. κουβερτούρα με τουλ. 55% περιεκτικότητα σε κακάο
188 γρ. βούτυρο γάλακτος
188 γρ. γαλα πλήρες

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με την βάση

Στο μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά κι έπειτα το αλεύρι με το αλάτι σε χαμηλή ταχύτητα ίσα να ενσωματωθεί.

Αδειάζουμε την ζύμη (που σίγουρα θα κολλάει) σε μεμβράνη και τυλίγουμε. Βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον να ξεκουραστεί.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την ταρτιέρα ή τις μικρές ταρτιέρες.

Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και αλευρώνουμε γύρω γύρω το κομμάτι που θα στρώσουμε. Στρώνουμε τη ζύμη με τα δαχτυλα μας αλευρώνοντας τα συχνά, τόσο στον πάτο όσο και στα τοιχώματα μέχρι πάνω.

Απλώνουμε αλουμινόχαρτο σε όλη τη βάση και βάζουμε αρκετά φασόλια για να μην φουσκώσει η τάρτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά, επειτα βγάζουμε το βάρος και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Στα μικρά ταρτάκια ίσως να μην χρειαστεί τόσο. Η τάρτα πρεπει να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Για την καραμέλα

Φέρνουμε σε βρασμό την κρέμα.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε την ζάχαρη με το νερό και το αλάτι μέχρι να καραμελώσει κ να πάρει καστανό χρώμα. Προσοχή όμως μην καεί και πικρίσει. Τότε κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα σιγά σιγά. Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης. Η καραμέλα θα φουσκώσει αλλά σιγά σιγά θα πέσει. Είναι έτοιμη.

Πριν κρυώσει την αδειάζουμε πάνω από την τάρτα ώστε να καλυφθεί όλος ο πάτος.

Αφήνουμε να κρυώσει. Για να πέσει η σοκολάτα πρέπει η καραμέλα να μην γυαλίζει και να έχει κάνει κρούστα αν την ακουμπήσετε με το δάχτυλο σας.

Τελειώνουμε με την ganache

Τεμαχίζουμε καλά την κουβερτούρα. Βράζουμε το γάλα και λιώνουμε το βούτυρο.

Ρίχνουμε σε 3 δόσεις το γάλα πάνω στην σοκολάτα ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης καλά και υπομονετικά μέχρι να λιώσει τελείως.

Στο τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε για να γυαλίσει.

Αδειάζουμε πάνω από την τάρτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Διατηρούμε εκτός ψυγείου για 2-3 μέρες. Διαφορετικά στο ψυγείο, αλλά να ξέρουμε πως θα σκληρύνει η τάρτα και θα σφίξει τόσο η καραμέλα όσο και η ganache.
Αυτά!

Τη συνταγή μας έδωσε η Ελένη Εντζερίδου από το food blog γεύσις