Τρουφάκια σοκολατένια αλά Pandespani

18.01.2015
Σοκολατένια τρουφάκια μικρά, χαριτωμένα, εθιστικά και πεντανόστιμα. Η σοκολάτα σε όλο της το μεγαλείο και η δημιουργικότητα επίσης. Από εκείνες τις συνταγές που ούτε κόπο φέρουν ούτε άγχος -απλά λίγο(!) πασαλειμματάκι…

Η βάση διαχρονική και σταθερής αξίας -από εκεί και πέρα αφήστε την φαντασία σας να οργιάσει για το στόλισμα ή/και την γέμιση. Κακάο, καρύδα, τρούφα μαύρη ή πολύχρωμη, καρύδι, φιστίκι Αιγίνης ή όποιο άλλο ξηροκάρπι σας αρέσει (σε τριμμένη μορφή για να σταθεί απ” έξω ή ολόκληρο μέσα για να ξαφνιάσετε το δόντι των καλεσμένων. Τα μικρά αυτά σοκομπαλάκια δεν σνομπάρονται από κανέναν και να είστε σίγουροι ότι θα εξαφανιστούν προτού το καταλάβετε -γι’αυτό αφήνουμε πάνω σας τον διπλασιασμό ή όχι της ποσότητας των υλικών.

Η συνταγή αυτή είναι υπερβολικά εύκολη κι ανήκει στις συνταγές-παιχνίδι αλλά πρέπει να είσαι και λίγο «καλλιτέχνης» για να την βγάλεις εις πέρας. Σαν ένας αγγειοπλάστης, ανασκουμπώνεσαι, δε φοβάσαι να λερώσεις τα χέρια σου με τον πηλό κι απλά ξεκινάς να δίνεις το επιθυμητό σχήμα. Είναι επίσης κι από τις πιο κατάλληλες για να την κάνετε με τους μικρούς της παρέας. Με δική σας ευθύνη και προσοχή φυσικά για να μην καταναλωθεί ύπουλα το μείγμα προτού ξεκινήσετε να φτιάχνετε τα τρουφάκια. Αν δε σας αρέσει το πασάλειμμα αναθέστε τους το τελικό στάδιο του πλασίματος -όχι μόνο δεν θα τους πειράξει που θα λερωθούν αλλά θα το ευχαριστηθούν στο έπακρον.

Η συνταγή προέρχεται από τις ιταλικές φωτογραφικές σημειώσεις για tartufini του φίλου-αναγνώστη Πέτρο Α. Την δανειστήκαμε και τον ευχαριστούμε πολύ.

Προετοιμασία: 45 λεπτά περίπου συν 30 λεπτά περίπου στο ψυγείο για να παστώσει η σοκολάτα και 1-1 ½ ώρα στο ψυγείο για να σφίξουν τα τρουφάκια. Εξαιρετικά εύκολη και δημιουργική συνταγή.

Υλικά (για 30-40 σοκολατάκια)
200 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
300 γραμ. μαύρη σοκολάτα/κουβερτούρα, σοκολάτα με 60+% περιεκτικότητα σε κακάο
2 κ.σ. βούτυρο
2-3 κ.σ. brandy ή κονιάκ

Ετοιμάζετε το μείγμα σοκολάτας: Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε πολύ καλά σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος – σχεδόννα αρχίσει να βράζει. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε την κρέμα γάλακτος στο μπολ με την κουβερτούρα και ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και τα δύο υλικά ενσωματωθούν πλήρως.
Προσθέτετε το βούτυρο και το μπράντι και ανακατεύετε ώστε να έχετε μια λεία κρέμα (και κάπως συμπαγή).

Αφήνετε να κρυώσει και την βάζετε για κάποια λεπτά (30 περίπου) στο ψυγείο.

Κάνετε τα τρουφάκια: Βγάζετε το μείγμα απ’ το ψυγείο -πλέον θα πρέπει να έχει την μορφή πάστας και ανακατεύετε ξανά (αυτό θα την κάνει πιο αφράτη). Με τη βοήθεια ενός κουταλιού (κ.γ.) παίρνετε μια ποσότητα και με τα δάχτυλα κάνετε μπαλίτσες διαμέτρου 2 εκ.
Σημείωση: Εάν τα θέλετε μεγαλύτερα μπορείτε να πάρετε περισσότερη ποσότητα, αν και τα μικρούτσικα έχουν άλλη χάρη.

Το μείγμα κολλάει και πασαλείφει αρκετά(!) γιατί η σοκολάτα ζεσταίνεται όσο τη δουλεύετε. Βοηθάει αν βρέχετε τα χέρια με λίγο μπράντυ -με αυτόν τον τρόπο το πλάσιμο θα γίνει πιο εύκολα και τα σοκολατάκια θα πάρουν ένα έξτρα άρωμα. Γενικά αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει σε γρήγορους ρυθμούς.
Αφού περάσετε πρώτα τα μικρά ταρτουφίνι από το υλικό που έχετε επιλέξει για επικάλυψη (εμείς διαλέξαμε κακάο και καρύδι), τα τοποθετείτε σε ένα δίσκο/ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τα βάζετε στο ψυγείο για 1-1 ½ ώρα. Τα κρατάτε σκεπασμένα σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο (τους ζεστούς μήνες).

Σημείωση: Μπάρα σοκολάτας- Αντί για πολλά μικρά ταρτούφι μπορείτε να βάλετε το μείγμα σε λαδόκολλα και να το τυλίξετε σε μορφή μπάρας/κορμού. Έπειτα ξαναβάζετε και διατηρείτε στο ψυγείο.

Σερβίρισμα: Τοποθετείτε τα σοκολατένια τρουφάκια σε δίσκο ή πιατέλα και τα πασπαλίζετε με το υλικό που τα έχετε επικαλύψει. Εναλλακτικά, τα βάζετε στα κλασσικά χαρτάκια τύπου μάφιν και μέσα σε ένα κουτί.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.