Σκορδαλιά η πατροπαράδοτη

24.03.2016
Με ψωμί, καρύδια, αμύγδαλα, πατάτα, όπως κι αν φτιάχνεται η σκορδαλιά σε κάθε περιοχή της χώρας, το βασικό συστατικό είναι ένα: σκόρδο! Μάθε πώς θα φτιάξεις τέλεια σκορδαλιά

Παραδοσιακά η σκορδαλιά γινόταν στο γουδί κι απαιτούσε αρκετή ώρα χτυπήματος με το γουδοχέρι, μια διαδιασία κοπιαστική και χρονοβόρα που ωστόσο προσέφερε ένα άκρως γευστικό αποτέλεσμα, αφράτο και οιμοογενές. Το λάδι έμπαινε σταδιακά (στάλα -στάλα) και όλα τα υλικά έδεναν μαζί μέσα στο γουδί. Σήμερα, ευτυχώς το μίξερ και το μπλέντερ μας έχουν λύσει τα χέρια αν και η αλήθεια είναι πώς το αποτέλεσμα δεν είναι ίδιο με αυτό της γιαγιάς.

Θέλεις ο κόπος, το μεράκι, η τεχνική, όπως και να έχει το η σκορδαλιά η πατροπαράδοτη απ΄το γουδί είχε άλλη γεύση και υφή. Επειδή βέβαια έχουμε μπει στον 20 αιώνα, οι συμβουλές που θα σου δώσουμε είναι προσαρμοσμένες στα πρότυπα και τις ανάγκες της σύγχρονης νοικοκυράς: το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη μεγαλύτερη ευκολία.

Γιατί να φτιάξεις σκορδαλιά;

Αν το επιχείρημα της γεύσης (καθότι πρόκειται για γευστικότατο πιάτο), η διατριφική της αξία θα σε πείσει! Με βασικό συστατικό το σκόρδο η σκορδαλιά μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σου. Πρώτοι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αναγνώρισαν τη θεραπευτική του δράση και την καταπολέμηση λοιμώξεων ενώ ταυτόχρονα το σκόρδο, μειώνει τον κίνδυνο των καρδειαγγειακών νοσημάτων, ρίχνει τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερίνη ενώ αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης. Ακόμη να σε πείσουμε;

Με τι ταιριάζει η σκορδαλιά;

Εκτός από το πάντρεμα με μπακαλιάρο (κλασικό και πατροπαράδοτο, ειδικά κάθε 25η Μαρτίου), η σκορδαλιά ταιριάζει άψογα με πατζάρια, που είναι και η ιδανική τροφή για να μειώσουμε τον κίνδυνο της βαρυστομαχιάς.

Τέλεια συνδιάζεται επίσης με όλα τα λαχανικά αλλά και ψάρια ή θαλασσινά, όπως καλαμαράκια, χταποδάκι, μύδια, στρείδια και λοιπούς θησαυρούς του βυθού.

Tips για τέλεια σκορδαλιά

Σε ενοχλεί η έντονη μυρωδιά του σκόρδου; Η σκορδαλιά σου φαίνεται βαριά; Θέλεις να ξεφύγεις από τα κλασικά και να της δώσεις χρώμα; Σε κάθε σου προβληματισμό έχουμε τη λύση. Μάθε πώς θα φτιάξεις την πιο γευστική, ελαφριά και πρωτότυπη σκορδαλιά με τα μυστικά που σου αποκαλύπτουμε εδώ.

Συνταγές για σκορδαλιά

Για να μη ψάχνεις, σε βγάζουμε από τον κόπο και σου προτείνουμε μερικές δοκιμασμένες συνταγές για σκορδαλίά, για κάθε γούστο. Διάλεξε ποιά προτιμάς (ή ποιές προτιμάς) και καλή όρεξη!

Σκορδαλιά με ψωμί στο γουδί

Σκορδαλιά με πατάτα

Σκορδαλιά με καρύδι