Έξυπνες χρήσεις του γιαουρτιού στη μαγειρική

27.05.2015
Το γιαουρτάκι δεν είναι μόνο για να τρώγεται σκέτο ή με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και στη μαγειρική δίνοντας γεύση στα πιάτα σου και μειώνοντας θερμίδες.

Μάθε όσα δεν ήξερες πως μπορείς να φτιάξεις με στραγγιστό γιαούρτι! Σου δίνουμε ιδέες.

1. Αντικαθιστάς με γιαούρτι τη μαγιονέζα για πιο λάιτ ντιπ & σάλτσες

Κάθε συνταγή που απαιτεί μαγιονέζα μπορεί να τροποποιηθεί στην πιο λάιτ μορφή της και να χρησιμοποιήσεις γιαουρτάκι. Δοκίμασέ το!

2. Χρησιμοποίησέ το αντί για βούτυρο σε γλυκά

Αν ψάχνεις τρόπους για να μειώσεις τα λιπαρά στο κέικ, τα μπισκότα και τα γλυκά αντί για βούτυρο βάλε λίγο γιαουρτάκι. Θα δώσει κι αυτό νοστιμιά ανεπανάληπτη και θα κάνει το κεκάκι σου αφράτο.

3. Μαρινάδα για κρέας

Το γιαούρτι - όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται - είναι ιδανικό για μαρινάδα κρεατικών. Μη φοβηθείς εκτός από λαδάκι να βάλεις βότανα, γιατί όχι και λίγη μουστάρδα. Αφήνοντας για αρκετές ώρες το κρέας μέσα στη μαρινάδα γιαουρτιού θα γίνει απίστευτα μαλακό και γευστικό. Φρόντισε μόνο να σκουπίσες καλά το κρέας πριν το ψήσεις.

4. Γιαουρτάκι για λάιτ μπεσαμέλ

Όπως και στην περίπτωση της μαγιονέζας, το ίδιο μπορεί να γίνει και με τη μπεσαμέλ που μπορεί να γίνει έξτρα λάιτ και παχύρευστη χρησιμοποιώντας γιουρτάκι! Η γεύση της θα είναι κάπως πιο ξινή αξίζει όμως τον κόπο μιας και γλιτώνεις θερμίδες.

5. Φτιάξε σπιτικό τυρί κρέμα

Σε ένα μπολ βάζεις το γιαούρτι, προσθέτεις αλάτι και βότανα της αρεσκείας σου και σουρώνεις καλά. Στη συνέχεια βάζεις το μείγμα μέσα σε ένα τουλουμπάνι και το βάζεις στο ψυγείο για μια ημέρα (φρόντισε να είναι μέσα σε μπολ για να στραγγίξει). Την επόμενη ημέρα θα έχεις αλοιφή τυρένια για το ψωμάκι σου.

6. Και μερικές χρήσεις ομορφιάς

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις γιαουρτάκι για:

  • Να ενυδατώσεις τα μαλλιά σου
  • Να ανακουφιστείς από ηλιακό έγκαυμα
  • Να καταπολεμήσεις την ακμή
  • Να ενυδατώσεις την επιδερμίδα σου