8 μαγικά μείγματα για τα πιο νόστιμα ψητά

16.02.2017
Η σχάρα δίνει άλλη διάσταση και γεύση στο κρέας, αυτό είναι γνωστο. Το ψητό στη σχάρα έχει μια καπνιστή γεύση, γίνεται ζουμερό κι απολασυτικό, ειδικά όταν έχουμε χρησιμοποιήσει τις σωστές μαρινάδες ή μείγματα μπαχαρικών.

Από κοτόπουλο και γαλοπούλα, μέχρι μπροζολάκια χοιρινά ή μοσχαρίσια, το κρέας στο γκριλ θέλει τα μπαχαρικά του για να αναδειχθεί εις το έπακρον η γεύση του και να "γαργαλίσει" ευχάριστα τον ουρανίσκο μας. Σου δίνουμε μερικές ιδέες για μείγματα μπαχαρικών (κι όχι μόνο) που ταιριάζουν άψογα με το κρέας. Φτιάξε τα, αποθήκευσέ τα σε βαζάκια και χρησιμοποίησέ τα κάθε φορά που ετοιμάζεις σχάρα για μπάρμπεκιου.

Σε γενικές γραμμές η ασλάνθαστη συνταγή θέλει σκόνη κρεμμύδι και σκόρδου, με πινελιές από καρυκεύματα της αρεσκείας σου. Αν δεν είσαι τόσο "δημιουργική" ή δεν μπορείς να κάνεις ταιριαστούς συνδιασμούς, σου δίνουμε ιδέες για να γίνεις "μανούλα" και στο μπάρμπεκιου.

Το μαγικό μιξ μπαχαρικών για όλα τα κρέατα (κι όχι μόνο)

Πάπρικα, σκόνη σκόρδου, αλάτι, κρεμμύδι σε σκόνη, ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι καγιέν και μαύρι πιπέρι. Πηγάινει τέλεια στα σουβλάκια, σε κάθε κρεατικό αλλά και γαρίδες.

Μείγμα για γεύση καπνιστή

Ταιριάζει απίστευτα τόσο με κρέας, πουλερικά αλλά και οστρακοειδή ή ψάρια όπως για παράδειγμα ο σολομός. Ανάμειξε 2 κουταλιές της σούπας αλάτι, 2 κουταλιές πάπρικα, 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη, 2 κουταλάκια του γλυκού τσίλι, 2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο και μαύρο πιπέρι κι έτοιμο το μείγμα για ψητά.

Ινδικό μείγμα για γεύση & άρωμα μπόλιγουντ

Κύμινο, μοσχοσίταρο, σπόροπι μουστάρδας, μάραθος, μαύρο ή αιγυπτιακό κύμινο (γνωστό κι ως νιγκέλα), όλα από μια πρέζα δίνουν μείγμα αρωματικό που ταιριάζει απίστευτα σε όλα τα ψητά αλλά και τα τηγανιστά. Για έξτρα αποτέλεσμα άλεσέ τα όλα μαζί να γίνουν σκόνη.

Το αιγυπτιακό μείγμα ντούκα

Το ντούκα είναι ένα αιγυπτιακό μείγμα που χρησιμοποιείται από το γιαούρτι, το ψωμί μέχρι και το κρέας. Εκτός από καρυκεύματα έχει ξηρούς καρπούς και σπόρους και μια μικρή δόση ελαιολάδου. Δοκίμασε να τρίψεις το κρέας με μια παχιά επιφάνεια από το μείγμα πριν το βάλεις στη σχάρα ή το φούρνο. Θα ενθουσιαστείς. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές ντούκα αλλά μια κλασική εφτιάχνεται με ψημένα φουντούκια, φιστίκια κι αμύγδαλα, σουσάμι ελαφρά σοταρισμένο, κολιαντρο, κύμινο κι αλατοπίπερο.

Το απόλυτο μείγμα μπαχαρικών για ψητά με κάρυ

Αλάτι, κρεμμύδι σε σκόνη, κάρυ, μουστάρδα σε σκόνη, πάπρικα, κουρκουμάς, σκόρδο σε σκόνη, λίγη ζάχαρη και θυμάρι. Απλά καταπληκτικό!

Μείγμα με καφέ: απλά μαγικό

Θέλεις να προσθέσεις μια γκουρμέ νότα στα ψητά σου; Αντί για τα συνηθισμένα καρυκεύματα, αρωμάτισε το κρέας με κάτι εντελώς διαφορετικό και ιδιαίτερα γευστικό: κόκκους καφέ! Ανάμειξε σπασμένους κόκκους καφέ εσπρέσο με πάπρικα γλυκιά, τσίλι σκόνη, κύμινο, ζάχαρη καστανή, αλάτι και πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο, όλα από μικρές ποσότητες, περίπου 1 πρέζα το καθένα και ρίξε το μείγμα στο κρέας. Το άρωμα και η γεύση θα σου μείνει αξέχαστη!

Μείγμα έξτρα πικάντικο

Αυτό το μείγμα θα το δοκιμάσεις μόνο αν είσαι λάτρης του καυτερού, τόσο που θέλεις να νιώθεις το τσούξιμο στα μάτια και την κάψα στο στόμα. Ανάμειξε μια κουταλιά της σούπας τσίλι σε σκόνη, 1 & 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν, 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι, μισό κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη, μισό κουταλάκι του γλυκού σκόρδο και 1/4 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη.

Για γεύση μεσογειακή με άρωμα από Μέση Ανατολή

Αυτό το μείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε συνταγή που θυμίζει κάτι από Μεσόγειο. Μισό φλιτζάνι θυμάρι, 1/4 φλιτζάνι σουμάκ, μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, μισό φλιτζάνι κρεμμύδι σε σκόνη και 2 κουταλιές ψημένο σουσάμι.